Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch Magyar Română Српски 

Partner

Projekat Rastko

Specijalni rezervat prirode Carska bara

Verzija gotova za štampanje

Specijalni rezervat  prirode “Carska bara” se nalazi u srednjem Banatu, 17 km od Zrenjanina prema Beogradu. Predstavlja ostatak nekadašnjeg plavnog područja duž donjeg toka reke Begej, očuvanih i raznovrsnih  hidrografskih ritskih oblika i predstavlja kompleks-mozaik barsko-močvarnih, šumskih, livadskih i  stepskih  ekosistema sa raznovrsnim i bogatim živim svetom i staništem mnogih endema, relikata biljnih i životinjskih vrsta panonskog prostora. Prirodne vrednosti Specijalnog rezervata prirode “ Carska bara” visoko su ocenjene zbog postojanja  oko 250 vrsta prica (od kojih se svih osam evropskih vrsta čaplji gnezde na ovom prostoru), 24 vrsta riba, kao i sisara retkih za ovo područje (vidra, šumska-mrka voluharica, divlja mačka idr.) Od posebnog   značaja su i ribnjačka jezera koja se nalaze u zaštitnoj zoni zaštićenog prirodnog dobra.

Područje SRP “Carska bara” pruža mogućnosti za turistički obilazak brodom “Carska lađa”, kapaciteta do 50 osoba, duž toka Starog Begeja do vidikovca izgrađenog na jednom od najatraktivnijih delova Carske bare. Moze se uzivati  u vožnji  kanuima i čamcem po Starom Begeju, kao i posmatranje ptica (birdwatching) i  divljači (Wildlife watching) u prisustvu vodiča. Posetiocima se pruža mogućnost jedinstvenog i potpunog doživljaja u posmatranju lepote prirode i fotosafarija. Moguća je i šetnja “Stazom zdravlja” u dužini oko 4 km (kroz šumu) ili nešto kraćom “Eko stazom”. Vožnja biciklovima nasipom, ili šetnja nasipima koji okružuju deo rezervata, ili posmatranje Rezervata iz motornog zmaja.

Hotel “Sibila” u ponudi restorana ima domaće i riblje specijalitete, a objekat je pogodan za organizovanje poslovnih ručkova, seminara i pripreme sportista. Raspolaže sa 16 soba i apartmanom za smeštaj za višednevne posete.

 

Danijel Dažđa


Copyright © 2006-2017 Projekat Rastko Rumunija. Sva prava zadržana.

ПРОМЕЊИВА СЛИКА
Ко је на порталу?
Тренутно су на вези 0 корисника и 0 гостију.
Правило: ПОШТОВАЊЕ

 

Пријављивање
Статистика
Српски
  • 236 слика
  • 272 чланака
Анкета
Da li vam se sviđa sajt Banaterra?: