Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch Magyar Română Српски 

Partner

Projekat Rastko

V Etno festival ‘’Banatska priča’’ Bagljaš 2011.

Verzija gotova za štampanje

Ovaj nesvakidašnji Etno festival, takav je pošto se održava se kao manifestacija sav remenog prezentiranja ruralnog nasleđa Banata usred najurbanijeg dela grada Zrenja nina, dočekan je na početku, baš iz tog razloga, sa dosta rezervisanosti. Ove godine, međutim,  uz stalan rast kvaliteta, posećenosti i ugleda  ETNO FESTIVAL slavi mali jubilej – došao je do brojke 5. Dakle, prošlo je četiri godina dokazivanja, razvijanja i stvaranja autentičnog kulturno-umetničkog izraza ove manifestacije, po čemu je ‘’Banatska priča’’ prepoznata kao nova vrednost na mapi etno-turističkih događaja u Banatu, Vojvodini i Srbiji. Laskave ocene stručne javnosti, više hiljada posetilaca, nekoliko stotina učesnika i značajna medijska podrška doneli su ETNO FESTIVALU ‘’BANATSKA PRIČA’’ respektabilan status.
       5. ETNO FESTIVAL ’’BANATSKA PRIČA’’ posebno će obeležiti izdavanje knjige ’’BANAT JE KAO PRIČA’’, koja će pored beleženja svih dosadašnjih Festivala, doneti izuzetno zani mljivu i dragocenu građu, priče, analize, eseje, mirkostudije, komparativne pokazatelje etnološkog trenutka u Srednjem Banatu. Njegovu istoriju, sadašnje stanje i mogućnosti umrežavanja sa turističkim i širim kulturološkim projekcijama budućnosti. Autori nagoveš tavaju knjigu o našem delu Banata u kojoj će svi naći nešto što vole ali i mnogo stvari za koje nisu znali.                           
       Sastavljači ove publikacije nameravaju da u njenom okviru obrade sledeće teme:

1.Banat kao etno fragment vojvođansko-srpske-srednjoevropske tradicije i stvarnosti. Kao prostor koji pored geografija povezuje istorija, tradicija, narodi i kultura.
2. Folklor u Banatu (kroz KUD-ove, autentične muzičke sastave i sl.)
3. Rad Aktiva žena (i ostalih pojedinaci) kao nosilaca etno tradicije.
4. Etnološki proizvodi i artefakti Banata.
5. Zanatska tradicija, sajmovi i vašari (istorija i savremenost).
6. Kuće i stanovanje u starom Banatu.
7. izvorne kuhinje Banata. Izmenjena slika banatskog kulinarstva.
8. Etno nasleđe i turizam.
Napominjemo da je u knjizi akcenat dat prostoru Srednjeg Banata ali da su svi ostali banatski i vojvođanski aspekti teme takođe deo njenog interesovanja.
   Takođe, deo knjige treba da budu i književni i esejistički tekstovi koji makar u frag mentu dotiču ovu poblematiku a u osnovi su napisani u duhu naslova BANAT JE KAO PRI ČA.
    Obraćamo vam se sa predlogom da se svojim tekstovima, novim ili već publikovanim, uključite u stvaranje ove knjige. Rok za dostavljanje radova, koji treba da izbegnu strogo naučnu formu, ali moraju biti zasnovani na činjenicama, je 5. Maj 2011. godine. Predlažemo vam da vaši prilozi budu fokusirani na teritoriju Srednjeg Banata.
Na čelu projekta se nalazi književnik Zoran Slavić a za sva pitanja, sugestije i informacije možete se obratiti autorskom timu na E mail etno.festival2011@gmail.com

Organizacioni odbor 5.ETNO FESTIVALA ’’BANATSKA PRIČA’’ i redakcija knjige BANAT JE KAO PRIČA

                MZ „Veljko  Vlahović“,Zrenjanin
                                                 Bulevar Veljka  Vlahovića 14
                                                          Tel: 023/562-812  023/532-600

      etno.festiva2011@gmail.com

 

 

 

 


Copyright © 2006-2020 Projekat Rastko Rumunija. Sva prava zadržana.

ПРОМЕЊИВА СЛИКА
Zrenjanin
Cine e online
În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.
Правило: ПОШТОВАЊЕ

 

Autentificare utilizatori
Statistici
Српски
  • 236 слика
  • 272 чланака
Sondaj
Da li vam se sviđa sajt Banaterra?: