Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch Magyar Română Српски 

Partner

Projekat Rastko

Parohija rumunske pravoslavne crkve Sutjeska-Sarča

Verzija gotova za štampanje

 

       Poznato je da se selo Sarča nalazilo blizu sela Šurijan i da su imali zajedničke parohije.Službe su se obavljale na slavonskom jeziku,a kao sveštenici ,za koje se zna,bili su Simion Adamović i Nikodim Lansović.Na sadašnjem lokalitetu,1796 osveštena je crkva,a kao sveštenik se spominje Grigorie Petrović.1894 izgorela je u veliokm požaru. Kao sveštenici u tom periodu spominju se: Janko Trailović,Nikolae Popović,Andrei Bugariu,Pavle Martinović.
1872 kao sveštenik spominje se Pavel Kondan,rodom iz sela.Posle njega dolazi Ljubomir Nestorović(1883-1906),koji uz pomoć seljana podiže sadašnju crkvu.Ova crkva sa hramom Velikog Mučenika Dimitrija, osveštena je 1896(od strane episkopa Ioan Mecianu).Konstruisana je po proiektu inž.Paula Rozvana,iz Rumunije.Ikonostas je uradjen od drveta,gde se nalaze i ikone još iz stare crkve,ali i ikone stare iz sedamdesetih godina prošlog veka,prvobitna crkva je imala samo jedno zvono,a sadašnja ima tri.Veliko i malo zvono, u toku Prvog Svetskog rata, su bila oduzeta od strane austro-ugarskih vlasti.1929 kupljena su sadašnja zvona.Na malom zvonu piše: ,,Kupljeno od strane rumunske pravoslavne crkve iz Sarča Romana,godine 1890,pod starateljstvom Eudokiu Lapadat,od livarne Antoniu Novotny,Temišvar N.784”.Na srednjem I velikom zvonu,koji su bili kupljeni od ,,Livarna Zvona” iz Maribora,piše: ,,Ovo zvono izliveno godine1929 od Hrista za Rumunsku pravoslavnu crkvu iz Sarča Romana,sa hramom Velikomučenika Dimitria”. Malo zvono ima 35 kg.,srednje 600 a veliko 1.000 kg.
       1914 u Sarči dolazi Gerasim Andru,koji ostaje u Sarči do 1957,kad je preminuo, gde je i sahranjen. G.Andru je bio stafrofor protojerej u Sarči. Za vreme njegovog služenja,u posetu bio je episkop  Aradske eparhije Grigorie Komša.Posle smrti G.A. religiozne službe vrše sveštenici iz susednih mesta,da bi 1962 u Sarči došao Bužorel Lupšić.Ostaje u Sarči do 1965,kad dolazi sveštenik Oktavijan Pauca,do 1967.Posle toga selo ostaje opet bez sveštenika, do 1971,kad dolazi Romolus Ioca.1977 i on napušta selo,a službe do 1979 vrši Ion Sfera iz Torka.1979 u selo dolazi Konstantin Suru,koji ostaje u Sarči  do 1983 god. Posle toga u Sarči dolazi Petar Maran iz Iankov Mosta I Lučian Popa iz Ečke,a momentalno Petru Dagićesku iz Torka I Gabriel Bandu iz Ečke.
       U sklopu Crkve bio je aktivan i hor još od kraja XIX veka i koji je radio do 2003. Pored crkve nalazi se sveštenička kuča,gde se nalazi biblioteka koja je osnovana 1921.Na proslavi sto godina od osveštavanja sadašnje crkve I 200 godina od prvobitne crkve,ispred crkve je instaliran divan triptih,poklon od dručtva ,,Avram Ianku” iz Rumunije.2001 počele su radovi na opravci I održavanju,uradjena je izolacija od vlage,2004 omalterisana spolja i unutra i okrečena.
    2001 u Sarči dočao je naš episkop Njegovo peosveštenstvo Daniil,koji nas je posetio više puta. 
 
    Slike i tekst: Valeri Mosesku

Copyright © 2006-2020 Projekat Rastko Rumunija. Sva prava zadržana.

ПРОМЕЊИВА СЛИКА
Cine e online
În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.
Правило: ПОШТОВАЊЕ

 

Autentificare utilizatori
Statistici
Српски
  • 236 слика
  • 272 чланака
Sondaj
Da li vam se sviđa sajt Banaterra?: