Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch Magyar Română Српски 

Partner

Projekat Rastko

Deliblatska peščara

Verzija gotova za štampanje

U jugoistočnom delu panonske nizije, u Banatu, nalazi se najveća evropska kontinentalna peščara koja obuhvata blizu 35.000 hektara površine. Elipsastog je oblika i orijentisana je u pravcu jugoistok-severozapad. Nastala je tokom ledenog doba od moćnih naslaga peska. U savremenom periodu vetar Košava oblikovao je izražen dinski reljef, čije su nadmorske visine između 70 i 200 metara. Umereno kontinentalna klima, odsustvo površinskih vodotokova i peščana zemljišta uslovila su osobene životne zajednice, koje su izdvojene u posebnu biljno-geografsku oblast Deliblaticum.

U jedinstvenom mozaiku ekosistema, nalaze se tipične vrste flore i faune od kojih su mnoge prirodne retkosti značajne po međunarodnim kriterijumima. Bogata flora sa preko 900 vrsta, podvrsta i varijeteta obiluje raritetima, reliktima, endemim kao što su banatski božur, pančićev pelen i kleka – jedini samonikli četinar panonske nizije. Kao poslednja i najveća oaza peščarsko-stepske, šumske i močvarne vegetacije koja je nekada dominirala panonskom nizijom, Deliblatska peščara je jedan od najvažnijih centara biodiverziteta u Evropi i najznačajnije stepsko područje kod nas.
Među retkostima faune ističu se vrste sa stepskih staništa: pustinjski mravi, banatski soko, orao krstaš, stepski skočimiš, tekunica, slepo kuče, stepski tvor i druge. Za neke od njih, Deliblatska peščara je jedino stanište u Srbiji. Specifičnost Rezervata je i stalna populacija vuka.
 U zaštićenom prirodnom dobru nalazi se deo reke Dunav sa ritovima i adama. Vode bogate ribom i mrestilišta značajno su stecište i masovno zimovalište ptica vodenih staništa, zbog čega je Deliblatska peščara 1989. godine proglašena za međunarodno značajno stanište ptica. Ovde se gnezde mnoge retke vrste: mala bela čaplja, žuta čaplja, ibis i lasta bregunica. Mali kormoran – globalno ugrožena vrsta  – tu ima jedino stabilno gnezdilište.
Tipična sela na obodu zaštićenog prirodnog dobra čuvaju atmosferu minulih vremena i upotpunjuju sliku ovog živopisnog predela.
U Deliblatslkoj peščari se nalazi  Školsko rekreativni centar „Čardak‘‘, koji je okružen stazama koje su opremljene informativnim tablama, odmorištima i vidikovcima i omogućava upotpunjen  boravak u prirodi učenicima,đacima, studentima i posebno stručnjacima. Postoji i motel  Plava dama koji raspolaže  smeštajnim kapacitetima, restoranom, kao i  sportskim terenima.
Zanimljivo je da su se kultni filmovi  „Ko to tamo peva“  i Boj na Kosovu snimali bas u Deliblatskoj peščari.
Prirodne karakteristike i jedinstvenost ovog kraja čine ga pogodnim za rekreaciju, lov i ribolov, a pre svega ekološki turuzam.
 
Danijel Dažđa 

Copyright © 2006-2017 Projekat Rastko Rumunija. Sva prava zadržana.

ПРОМЕЊИВА СЛИКА
Грб варошице Мокрин са краја 19. века
Ко је на порталу?
Тренутно су на вези 0 корисника и 0 гостију.
Правило: ПОШТОВАЊЕ

 

Пријављивање
Статистика
Српски
  • 236 слика
  • 272 чланака
Анкета
Da li vam se sviđa sajt Banaterra?: