BANATERRA - moguca enciklopedija Banata. Iniciator: Dusan Bajski
[ kućiZ

Gradska kuca 1Gradska kuca 2Gradska kuća - Zrenjanin - Monumentalna barokna zgrada Skupštine u Zrenjaninu, po kojoj je ovaj grad poznat širom zemlje, dobila je današnji izgled pre tri četvrtine veka.
Pre toga, nešto severnije od današnje zgrade, nalazila se na ovom mestu stara zgrada županije koja je ostala iz turskog doba i koja je izgorela u velikom požaru 1807 godine. Sa zgradom je u požaru nestao i dragoceni arhivski materijal.
Izgradnja nove županijske zgrade završena je 1816 god. prema nacrtu arhitekte Josipa Fišera. Kad je grad porastao do administrativnog centra, zgrada je postala pretesna, pa je 1887 god. prepravljena i proširena izgradnjom bočnog krila u stilu neobaroka, a po planovima Dule Partosa i Lehner Edena. Dekorisana je bogato i raznovrsno, ali promišljeno i sa merom. Tokom ovih radova nađeni su mnogobrojni ostaci prethodnih vremena, što svedoči o bogatstvu istorije ovih prostora. Vredan umetnički rad je i kapija dvorišnog ulaza. U dvorištu zgrade nalazi se park koji je svojom lepotom privlačio i nekadašnje Bečkerečane i današnje Zrenjanince. Mnoga deca su ovde provodila najuzbudljivije trenutke svog detinjstva. Danas se ovde odvijaju mnogi umetnički i kulturni sadržaji.
Preuređenje stare zgrade središnjeg i desnog dela počelo je avgusta 1886. godine a krajem naredne godine radovi su bili završeni. Svečano preuzimanje zgrade bilo je priređeno januara 1888. godine.
U zgradi se nalazi Svečana sala čiju je dekoraciju izradio Jozef Gojgner (1837-1887). Ovaj svestrano angažovan i nadaren umetnik obeležio je čitav jedan period u umetničkom životu grada. U sali se danas takođe odvija kulturni život.
Ispred ulaza u salu nalaze se prozori u vitražu, na kojima su predstavljeni pravda, znanje i moć, što simbolizuje da su se sve važne odluke u istoriji grada donosile u ovoj zgradi u čijoj su velikoj i maloj dvorani zasedale županijske, okružne, sreske i opštinske skupštine.

Preuzeto sa http://www.gradzrenjanin.com
Foto: Spaso Mladenovski
 

Datum poslednjeg ažuriranja: Thursday, September 21, 2006 07:15:27

All content copyright 2006 Proiectul Rastko Romania & Spaso-Aca Mladenovski. All rights reserved.