BANATERRA - moguca enciklopedija Banata. Iniciator: Dusan Bajski
[ kućiS

Dom kultureStarčevo - se nalazi 9 kilometara istočno od Pančeva i zauzima prostor od 92,8 kvadratnih kilometara. Naselje je graničarsko-panonskog tipa i izgrađivanje mu je vršeno planski pod rukovodstvom graničarske vojne vlasti . Od 1738 god. naselje ima rang opštine. Kasnije je spojeno sa Vojlovicom a sada je u sastavu opštine Pančevo. Razvoju Starčeva doprinosi blizina Pančeva i reke Dunav.
Po prvom predanju ime je postalo od nekog vojvode Starčevića, koji je imao dvor na potezu koji se danas zove ?urđevac. Naziv potiče od njegovog sina koji se zvao ?urđe. Na ?urđevcu su otkopani ostaci neke građevine pa i bunar.
Drugo predanje govori o kaluđeru u manastiru Vojlovica koji je zvan Starač. On je iz manastira izgonio neposlušne sluge a oni su se naseljavali na napuštenom zemljištu van manastira. Naselje je nazvano Starčevo.
Po trećem predanju je kod Nadela postojala koliba nekoga starca. Tuda je vodio put kojim su vojnici nosili poštu od Opova prema Kovinu. Vojnici su često navraćali kod starca pa su i naselje koje je tu postojalo nazvali Starčevo.
Po manastirskim arhivskim podacima jedan od kaluđera kojima je povereno opsluživanje pravoslavnog življa se zvao Starac. Ugarska vlast je naselju dala ime Teraso ali se ono koristilo samo administrativno. Najverovatnije je da su naselje u sadašnjem obliku osnovali migranti iz Srbije pokrenuti seobom Srba pod Arsenijem čarnojevićem i da je nastalo između 1690 i 1716 godine. Nakon oslobađanja od Turaka dolazi do novog naseljavanja. 
Katolicka crkvaPravoslavna crkvaPo osnivanju Banatske vojne granice dolazi do kolonizacije Nemaca i Hrvata (najviše je doseljeno od 1788 - 1792) . Mesto je pretežno bilo poljoprivrednog karaktera. Zbog povećanja broja stanovnika i nemogućnosti nalaženja dodatnih izvora prihoda dolazi do iseljavanja u strane zemlje (najviše u Ameriku 1907 i 1908 god.). Napuštanjem sela od strane Nemaca posle drugog svetskog rata stvorena je osnova za novu kolonizaciju. Kolonizacija je pretežno izvršena iz uže Srbije ali se više od trećine koloniziranih vratilo u stari zavičaj. Posle drugog svetskog rata se zbog blizine Pančeva i velikog razvoja industrije u njemu menja socijalna struktura stanovništva i naselje prestaje da bude čisto poljoprivredno pa dolazi do novog naseljavanja. Zbog rata devedesetih godina dolazi do novih migracija stanovništva.
Više o Starčevu na: http://www.starcevo.org.yu

Datum poslednjeg ažuriranja: Thursday, September 21, 2006 07:15:27

All content copyright 2006 Proiectul Rastko Romania & Spaso-Aca Mladenovski. All rights reserved.