BANATERRA - moguca enciklopedija Banata. Iniciator: Dusan Bajski
[ kućiP

Karta opstine PlandistePlandište - Banat ima  dugu istoriju kao ključna lokacija u istočno-centralnoj Evropi zbog transportnih ruta duž njegovih reka i planinskih prolaza. Banat je bio vojno strategijska spoljna granica za antičko Rimsko Carstvo i oni su tu sagradili nekoliko većih gradova koji jos uvek postoje, kao sto je Temišvar. Germanska plemena su napadala Rimske garnizone ali nisu uspela da osvoje teritoriju koja se kasnije konsolidovala kao deo Madjarske monarhije oko 1000 godine nove ere.
Madjarska je omogucila mirno vreme hriscanstva koje je opredelilo sudbinu Banata. I  kasnije je Banat trpeo razne nesreće. Dzingis kan je 1240-1242. godine ostavio za sobom pustos kada je prošao u svom osvajačkom pohodu na Evropu.  Teritorija naseg mesta je oko 85 km severno od Dunava i u pravcu severa od  Beograda, koji takodje postoji od drevnih vremena.

BIOSEG (Srednji vek)
Tokom  srednjeg veka mesto je nazvano po livadi na kojoj je nastalo: Bioseg. Tokom ovog perioda, Turci iz Otomanskog carstva su 1526 poceli sa sukobima sa Madjarskom imperijom sa ciljem širenja svoje teritorije. Posle bitke  kod Mohaca, Turci su zavladali na dve trećine Madjarske, uključujući i  Banat. Rat sa Otomanskim Turcima je trajao tokom šesnaestog i sedamnaestog veka; 1663-1739, i opet 1788 godine, pri čemu su uvek uništavana banatska naselja i ubijano njegovo stanovništvo. Skoro je sigurno da su ljudi koji su živeli na Bioseg livadi bili umešani u te ratove zbog blizine Dunava. Dunav je formirao pprirodnu granicu izmedju Otomanskog carstva i Madjarske  monarhije.
 
MORMINZ  (1717-1738)
Austrijska carska armija kojom je komandovao princ Eugen Savojski je napokon isterala Turke sa svoje teritorije. Mirovni ugovor potpisan u Karlovicu 1699 godine  je doveo Madjarsku, bez Banata, pod upravu Habzburskog cara Leopolda I. Kasnije, princ Eugen je zauzeo Banat 1718 godine, i provincija je  ustupljena Habzburskom caru ?arlsu VI.
U skladu sa  naredjenjima (vojnom upravom) princa Eugena od 1723-1725 godine, nase mesto je naseljeno pod imenom Morminz i tako je registrovano na mapi Temisvara, Banat. Naseljenici Morminza su gradili svoje kuce od zemlje i blata i pokrivali ih sa trskom iz lokalnih mocvara ili slamom (od zitarica  koje su rasle u juznom Banatu).
1738 Otomanski Turci obnovili su neprijateljstvo probojem u juzni Banat i pustosenjem i razaranjem naseobina duz Dunava, ukljucujuci i Morminz.  Turci su napredovali na sever tokom sledece godine, sve do Temeschburga,  centralnog i glavnog grada Banata. Stanovnici koji nisu izbegli na sever ppobijeni su ili odvedeni u ropstvo. Sva sela juzno od Temeschburga spaljena su. Nakon ove invazije teritorija oko Morminza licila je na pustinju.

ZICHYDORF  (1787-1867)
Austrijanci i  Madjari udruzili su snage i 1738. potisnuli Turke nazad na jug, preko  Dunava. Mada je i prethodno ovde bilo uglavnom Nemacko stanovnistvo,  proterivanje Turaka donelo je organizovano naseljavanje pod okriljem Habsburga. Austro-Ugarski vojni pohodi bili su zasnovani na nemackom plemstvu - grofovima, koji su sluzili kao generali Carskoj Austrijskoj  vojsci. Za austrijskog kajzera bilo je uobicajeno da nagradi svakog grofa parcelom zemlje novoosvojenog pogranicnog Banata. Tako je grof Karl Zichy  de Vasonkeo, tadasnji predsednik madjarskog parlamenta postao vlasnik oko 10.000 akri zemlje oko ?dorf-aÓ (sela) nazvanog Zichydorf u njegovu cast.

ZICHYFALVA (1867-1918)
1867. godine Austrija je prihvatila dvojnu monarhiju poznatu kao Austro-Ugarsko carstvo. Ugarska vlast je kasnije naturio ?madjarizacijuÓ da kreira posebnu madjarsku naciju iz mesane populacije, koja je bila najvecim delom nemacka, ali je takodje ukljucivala i Rumune, Srbe i Turke.  Madjarizacija je rezultovala promenom imena naselja sa nemackog na madjarski. Tako je Zichydorf preimenovan u Zichyfalva, koja se nalazila u  54. grofoviji Torontal, Ugarska.

MARIOLANA  (1918-1942) 
Prvi svetski rat doneo je jos jednu promenu imena mesta Austru-Ugarske imperije. Nakon  Versajskog ugovora 1918. godine nove granice dovele su  Zichydorf/Zichyfalva u sastav nezavisne države Srbije, koja je postala deo novoformirane Jugoslavije. Jugoslovenski kralj Aleksandar proklamovao je promenu naziva svih mesta na srpski jezik, te je mesto dobilo naziv  Mariolana, koje je zadržalo do Drugog svetskog rata.
Opstinska zgrada
PLANDIŠTE  (1945-danas)
Za vreme nemačke okupacije u toku II svetskog rata nazivi naselja su vraćeni na nemačke izvorne nazive. Nakon II svetskog rata, mesto dobija sadašnji  naziv. Mariolana postaje Plandište, u SAP Vojvodini, SFR Jugoslavija. Na  teritoriju opštine pristigli su doseljenici i iz drugih krajeva zemlje, tako da je u multietničkoj strukturi stanovništva bilo zastupljeno 18 nacionalnosti.
Danas.
Plandište je registrovano na zvaničnim mapama Jugoslavije sa populacijom ispod 5000. Ako trazite Plandiste u atlasu, zbog njegove velicine tesko će te ga pronaći. Nalazi se 85 kolimetara severno od  Beograda, glavnog grada Jugoslavije. Beograd je veliki grad koji egzistira  od davnina, tako da se lako nalazi u bilo kom svetskom atlasu. Do  Plandišta se dolazi magistralnm putem Beograd - Vršac koji se kod Alibunara grana prema Plandištu, odnosno, iz pravca Novog Sada putem Novi Sad - Vršac.
 

Datum poslednjeg ažuriranja: Thursday, September 21, 2006 07:15:27

All content copyright 2006 Proiectul Rastko Romania & Spaso-Aca Mladenovski. All rights reserved.