BANATERRA - moguca enciklopedija Banata. Iniciator: Dusan Bajski
[ kućiO

Opovo nekadOpovo - Na prostoru današnjeg Opova nekada su postojala dva naselja-Opovo i Želj. Nalazila su se u neposrednoj blizini, na levoj obali Tamiša.Teško je reći koje je od ta dva sela starije, ali se čini, ipak, da je to Želj. Naime, Želj je zabeležen već 1334. godine, dok se Opovo pominje tek u drugoj polovini XVII veka. 
     Opovo se prvi put pominje 1672. godine. Opovo i Želj, za vreme vladavine Turaka, potpadali su pod Pančevačku nahiju, odnosno istoimeni sandžak.Posle 1716/18. Opovo se našlo u Pančevačkom distriktu. U sastavu distrikta Opovo ostalo je do 1767/68. kad je zavojačeno i uključeno u XII nemačko-banatsku regimentu, u kojoj je ostalo i posle 1773. godine. Polovinom XVIII veka došlo je do premeštaja naselja na sadašnje mesto. U to vreme su se vršile rekonstrukcije i urbanizacija po Banatu.Opovo kao veće naselje imalo je dve parohije, kada se radi o pravoslavnom življu, a jednu parohiju kada se radi o rimokatolickom življu. Postojale su dve škole, srpska i nemačka. Od privrednih delatnosti vredi pomenuti jedino zemljoradnju, ratarstvo i stočarstvo, donekle lov i ribolov, dok su ostale delatnosti bile od malog značaja za život ljudi, izuzev domaće radinosti.
Područje opštine Opovo obiluje vodenim površinama. Najvažnija u tom smislu je reka Tamiš, a zastupljena su i prirodna i veštačka jezera, bare i kanali. Značajan prirodni resurs su i šume, koje zahvataju površinu od 1313ha, odnosno 10% ukupne teritorije opštine Opovo. Šume uglavnom sačinjavaju vrbe i topole, a ima i bresta jasena i bagrema. Pašnjaci su obrasli slatinskim travama i prostiru se na površini od 1355ha. Prirodni resursi pružaju stanište za raznovrstan životinjski svet. U šumama  su zastupljeni srne, lisice, zečevi, fazani  itd., a  u Tamišu od ribe: šaran, som, smuđ, štuka, babuška, bela riba, cverglan...
Opovo na:  www.opstinaopovo.co.yu

Datum poslednjeg ažuriranja: Thursday, September 21, 2006 07:15:27

All content copyright 2006 Proiectul Rastko Romania & Spaso-Aca Mladenovski. All rights reserved.