BANATERRA - moguca enciklopedija Banata. Iniciator: Dusan Bajski
[ kućiH

katolicka crkvaHetin - je periferno naselje žitištanske opštine. Nalazi se uz samu državnu granicu prema Rumuniji, pored desne obale Starog Begeja. Naselje se nalazi na 81m nadmorske visine.

Kratak pregled istorije naselja

Prvi pomen o Hetinu datira iz 1472. godine kada se javlja pod nazivom Hetino u sastavu tamiške županije.

U prvoj polovini 18. veka ove predele kupuje vlastelin Hetenji. Istovremena se doseljavaju prvi doseljenici koji su radili na ovom posedu. Oni osnivaju naselje pod nazivom Hetenje po vlasniku Hetenjiju. Sredinom 18. veka ove predele kupuje veleposednik Komari Bedećković Tamaš. On dovodi radnu snagu. Tako su se 1841. godine doselili Mađari. Novi doseljenici podižu novo naselje u neposrednoj blizini Hetenjija i daju mu ime po Tamašu - Tamašfalva. Ova dva naselja spajaju se u jedno 1897. godine. 1923. godine Tamašfalva dobija novo ime: Hetin.

Nakin I i II svetskog rata broj stanovnika se povećava zbog doseljavanja stanovništva iz Bosne i Hercegovine.

U Hetinu postoji katolička crkva, veoma stara, jedna pekara, jedna prodavnicu a u kojoj se svi snabdevaju, jedna pošta i doktor, koji je dolazi po potrebi. Takođe postoji i matičar i ogranak opštine u kojoj se mogu pribaviti krštenice i ostali neophodni papiri. Selo je do 1980. imalo i jedno fudbalsko igralište i dve škole od kojih je sada samo jedna u upotrebi. U selu žive uglavom, stari ljudi.

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine Hetin ima 763 stanovnika.

Etnička struktura:
Mađari - 406 (53,21%)
Srbi - 306 (40,11%)
 

Datum poslednjeg ažuriranja: Thursday, September 21, 2006 07:15:27

All content copyright 2006 Proiectul Rastko Romania & Spaso-Aca Mladenovski. All rights reserved.