BANATERRA - moguca enciklopedija Banata. Iniciator: Dusan Bajski
[ kućiA

Pravoslavna crkvaAleksandrovo - Selo Aleksandrovo se nalazi u severoistocnom delu Banata, to znaci i Vojvodine, u opstini Nova Crnja, koju pored Aleksandrova cine jos i sela Nova Crnja (sediste opstine), Vojvoda Stepa, Toba, Srpska Crnja i Radojevo. Apsolutna visina sela je 77,5 m; u ataru najvisa tacka je na rudini Veliki Rokos. Aleksandrovacki atar ima povrsinu od 55 kvadratnih kilometara, nepravilnog je oblika. U njemu preovladjuju karbonatna i beskarbonatna crnica i ritska smonica. Potesi u ataru zovu se: Suma, Andres-majur, Pustara (Velika pustara ili Bozitovo), Karlovacko, Mlaka, Zecica, Sto jutara, Ovcara, Rokos (Veliki i mali), Keves, Jozef i Stara odaja (Stara pustara). Inace, atar Aleksandrova granici se sa atarima susednih sela - Vojvoda Stepe,na severu; Srpske Crnje,na istoku; Novog Itebeja,na jugoistoku, Banatskog Karadjordjeva,na jugu i Nove Crnje,na zapadu i severozapadu.
Selo Aleksandrovo je nastalo 1921 god. Od nastanka pa do 1943. selo je nosilo naziv Aleksandrovo, a od 1943. zvalo se Banatsko Aleksandrovo, to ime je nosilo do 1947, kada je dobilo novo ime Livade, a od 1948. selo se zove Velike Livade. Godine 1992. vraceno mu je prvobitno ime Aleksandrovo.
Aleksandrovo spada u red vrlo mladih naselja u Banatu, nastalo je kao plod agrarne reforme i kolonizacije posle Prvog svetskog rata. Prvi podatak o postojanju ljudskog naselja u blizini danasnjeg Aleksandrova zabelezeno je 1698 godine selo Bozitovo, naseljeno pravoslavnim, srpskim zivljem; iste godine je selo Bozitovo unisteno od Turaka.
Vecinu stanovnika ovog sela cine Srbi, vecinom potomci dobrovoljaca iz Prvog svetskog rata i kolonista, malo je u njemu pripadnika drugih naroda i nacionalnih manjina. Prema poslednjiem zvanicnom popisu izvrsenom 1991 god. u ovom naselju je bilo ukupno 2.902 stanovnika. Od toga pripadnika srpskog naroda 2.606, Crnogoraca 7, Jugoslovena 66, Albanaca 1, Madjara 26, Makedonaca 14, Muslimana 4, Nemaca 3 Roma 136, Rumuna 3, Hrvata 7 i neizjasnjenih 10.  Danas se broj stanovnika Aleksandrova znatno smanjio i narednih godina se sve vise smanjuje.  Glavno zanimanje vecine stanovnika Aleksandrova bila je poljoprivreda, sto je dobrim delom i danas. Danasnji poljoprivredni proizvodjaci  u ovom selu se sve vise okrecu industriji, gajeci industrijsko bilje i neke vrste povrca. Najvise obradivih povrsina, kao i nekada, zaseva se kukuruzom i psenicom, ali seje se, u znacajnom obimu i suncokret, secerna repa, lucerka, duvan, mak, krompir, luk...
Mesna zajednicaOsnovna skola
Aleksandrovo je danas lepo uredjeno selo, puno zelenila, drvoreda, kultivisanih travnjaka i cvetnjaka. Nekada je ovo selo nekoliko puta uzastopce, 1964, 1965. i 1966. godine nosilo zvanje najuredjenijeg seoskog naselja u Vojvodini i za to je dobijalo vredne i lepe nagrade i pohvale.
U poslednjih nekoliko godina puno je ucinjeno na njegovom privrednom razvoju. Jedan od najvaznijih ciljeva toga razvoja je bilo  zaustavljanje odlaska Aleksandrovcana iz sela. Glavni nosioci privrednog zivota u ovom mestu, gde je stanovnistvo zaposljeno su: D.O.O. DRAGOLj , O.D. MEDIJANA , D.O.O. VUKMIROVIC , Mlekara KOVACEVIC , Z.Z. POLET , Konfekcija MIMOZA , STR MIRJANA , STR SALE , STR NIAL-HEM , STR MILAN , STR KIS , STR DIVA , STR GARFILD , SI-MAG Petrol D.O.O. , Pekara ARSIC , A.P. TRANSBIS, S.R. UNIVER  ...
 

Datum poslednjeg ažuriranja: Thursday, September 21, 2006 07:15:27

All content copyright 2006 Proiectul Rastko Romania & Spaso-Aca Mladenovski. All rights reserved.