Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Zvârluga - Cobitis elongatoides

Trăieşte în ape lent curgătoare dar cu fund tare, nisipos sau argilos, evitând mâlul dar  şi pietrele. Poate trăi  şi în bălţi dar numai pe substrat tare. Se îngroapă adesea în nisip în încercarea de a se camufla. 
Corpul este foarte alungit, subţire  şi comprimat lateral, cu gura orientată în jos şi înzestrată cu şase mustăţi scurte.
Coloritul este cafeniu-gălbui cu dungi longitudinale, formate din pete mici de culoare brun-închis. Înotătoarele sunt transparente, cea dorsală şi codală uşor vărgate.
În evitarea confuziei faţă de câră  (Sabanejewia balcanica) sau dunăriţă  (Sabanejewia bulgarica), trebuie urmărit desenul lateral format din pete mai mari şi mai puţine la număr  şi corpul mai cilindric. Deasemeni mai poate fi confundată  uşor cu  ţiparul (Misgurnus fossilis) dar acesta are corpul cilindric  şi desenul format numai linii neîntrerupte de la cap până la coadă.
Reproducerea se petrece din aprilie până în iunie, icrele lipicioase aderând de plantele submerse. Hrana constă din larve şi insecte mărunte şi chiar alge. 
Apare în Bega şi canalele adiacente, pătrunde şi în eleştee.
Statut: specia nu este inclusă
Locaţie: Bega, Behela, pescărie Ghiroda
Situaţie actuală: specie relativ rară

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank