Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Ţiclean - Sitta europaea

Ţoi, ţiclean ori ţinţâruş, alteori scorţar şi, de ce nu, chiar zglibete este acrobatul pomilor care, ţinându-se de scoarjă, aleargă în susul şi în josul ei cu dibăcie, fără nici o rezervă, conştient parcă de asemenea însuşire hărăzită numai lui din toată lioata păsărilor neaoşe. Ţicleanul este familiar pădurilor de amestec, cu apăsare însă celor cu frunze căzătoare, din regiunea montană a zonei fagului până spre coline, şi mai departe până în cele de la şes. Are partea superioară a corpului cenuşiu-albăstruie, bărbia albă iar flancurile şi abdomenul brun-roşcate spre ocru. Coada este scurtă, ciocul lung iar o bandă neagră îi traversează ochii. Cuibăreşte în scorburile copacilor a căror intrare o micşorează cu lut, pe măsura corpului său.

Se hrăneşte cu insecte, larvele şi ouăle acestora, dar şi cu fructe sau seminţe pe care le fixează în diverse crăpături, pentru a le sparge cu ciocul. „Ţicleanul face în dovleac o gaură mică, atât cât să se strecoare prin ea, şi-l goleşte complet de sâmburi, deşi pe dinafară pare întreg" consemnează în secolul trecut academicianul Mihai Băcescu observaţiile unor ţărani din centrul ţării.

În oraşul nostru este obişnuitul tuturor parcurilor cu arbori bătrâni. Nu bate darabana ca ciocănitorile dar poate fi auzit ciocănind cu zgomot pentru a sparge sâmburii cu care se hrăneşte.

 

Foto: Lucian Pârvulescu

 

Sursa: Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

 

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank