Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Site index

A

 • Agenţi economici (12)
 • Aşezări bănăţene (1049)


  Prin această rubrică ne-am propus să aducem / readucem în atenţia opiniei publice multitudinea de toponimii existente în spaţiul Banatului istoric. Fireşte că întâietatea o au aşezările omeneşti contemporane, însă nu le putem uita nici pe cele care au existat cândva. Am crezut de cuviinţă să utilizăm denumirile oficiale contemporane, dar ne propunem să inserăm cât mai multe nume alternative, unele folosite doar local, altele întâlnite în diversele limbi vorbite în Banat, precum şi unele care, astăzi, prezintă doar o importanţă istorică.
  Sigur că lista nu e nici pe departe epuizată şi probabil nici nu va fi vreodată completă, ca atare aşteptăm în permanenţă propunerile şi sugestiile dumneavoastră.

  Webmaster şi administrator:
  Ionel Crăciun

C

 • Categorii (211)

  Categoriile sunt folosite pentru a organiza articolele

F

G

 • Graiul bănăţean (1175)

  Încercăm să adunăm în capitolul de faţă al Proiectului Banaterra - Enciclopedia Banatului cât mai multe cuvinte în grai bănăţean. Aceasta în ideea de a salva ceea ce se mai poate salva în faţa tăvălugului uniformizării dictate de mijloacele de comunicare în masă. Desigur, unele se pot întâlni şi-n alte regiuni, iar majoritatea se regăsesc, cu mici diferenţe de pronunţie, în mai toate localităţile rurale bănăţene. Întrucât specialiştii nu au căzut de acord asupra unui singur mod de notare, e posibil să găsiţi acelaşi cuvânt scris în mai multe feluri, însă pronunţia şi semnificaţia rămân, în majoritatea cazurilor, aceleaşi.
  Mulţumim pentru ajutor următoarelor persoane: Dimitrie Acea, Cornel Bogdan, Gheorghiţă Brebenar, Gheorghe Doran...
  Administrator: Georgica Zbăganu-Vâlcoreanu

M

P

 • Personalităţi (425)

  Acest capitol se află la început de drum. Ca atare, lipsesc extrem de multe personalităţi. Dat fiind faptul că ne bazăm pe voluntari care să ne ajute la completarea listei, puteţi şi dumneavoastră contribui cu informaţiile necesare despre o personalitate sau alta.

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
 • 2196 imagini
 • 4170 articole

Display Pagerank