Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Sticlete - Carduelis carduelis

Treizeci şi cinci de nume sunt cunoscute din ţară, majoritatea plurității ale rădăcinii sticlete. Spre deosebire de ele, în Banatul istoric i se mai spunea şi turculeţ posibil după roşul ca de fes de pe frunte şi din jurul ciocului.

Pasăre comună în regiunile deschise cu arbori, parcuri sau grădini, este frecventă în oraş şi împrejurimi. Ambele sexe au penajul cafeniu pe spate şi piept, ceafa, aripile şi coada negre, obrajii, abdomenul şi târtiţa albe. Partea anterioară a capului este roşie iar pe aripă aflăm o bandă lată galbenă. Suma aceasta impresionantă de culori face din sticlete una din păsările de la noi cu penajul cel mai frumos împestrițat. Cuibul şi-l construieşte în arborii nu prea înalţi, de regulă între crengile dese; are formă de cupă şi este construit din fibre vegetale, păr şi puf.

Se hrăneşte cu seminţe, fructe mai rar cu insecte.

Poate fi văzut tot timpul anului, iarna în stoluri rătăcitoare râvnite în a dezghioca spinii şi scaeţii (de unde atributul de pasăre-de-scai, scaete) iar vara în perechi. Cântecul răsunător, melodios, se aude până departe.

 

Foto: Luca-Andrei Dehelean

 

Sursa: Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

 

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank