Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Stepanov, Liubomir - Sârbii din Chizdia-Coșarii

REZUMAT: Localitatea Chizdia, denumirea ulterioară Coşarii, se află în Podişul Lipovei, la est de Timişoara spre Lugoj, la mijlocul distanţei dintre localităţile Topolovăţu Mare din judeţul Timiş şi Lipova din judeţul Arad. Actualmente face parte din comuna Brestovăţ. Relieful este format dintr-un teren uşor vălurit şi dealuri, iar reţeaua hidrografică a localităţii este repzenetată prin părâul Chizdia.

Prima atestare documentară a localităţii Chizdia este la începutul secolului al XV-lea, dar opiniem că localitatea se putea forma încă în evul mediu timpuriu.

În evul mediu făcea parte din domeniul cetăţii Şoimoş care a fost în proprietatea nobililor sârbi Radić Božić, Pavle Bakić, Stefan Balentić, Petar Ovčarević. Apreciem că la începutul secolului al XVI-lea în această zonă au fost colonizaţi sârbi din spaţiul balcanic alături de românii autohtoni. Sârbii au fost participanţi activi la toate evenimentele politico-militare din acea perioadă: mişcarea social-naţională a lui Iovan Nenad, răscoala lui Gh. Doja, răscoala sârbilor şi românilor bănăţeni din 1594, etc.

Se pare că satul Chizdia a fost cea mai estică localitate până unde a ajuns elementul sârbesc în evul mediu pe aceste spaţii. Chizdia a fost o perioadă (1818-1836) în proprietatea lui Petar Tekelija, după care a devenit domeniu emblematic al familiei baroniale Sina.

Până la mijlocul secolului XVIII sârbii au fost majoritari în această localitate. De atunci începe declinul lor numeric şi naţional. În diferite statistici se mai amintesc până la finele secolului al XIX-lea. La Chizdia s-a înregistrat singura trecere a sârbilor la uniaţie de pe aceste meleaguri.

Dovada existenţei populaţiei de naţionalitate sârbă în aceste locuri sunt toponimele, numele de persoane şi de familie, unele obiceiuri şi elemente de port popular, biserica ortodoxă, primii învăţători şi preoţi, etc.

Actualmente, cei peste o sută de locuitori nu ştiu de originea lor sârbă decât din povestirile bătrânilor.

Prezenta micromonografie evidenţiază acele aspecte care se referă la sârbii din această localitate de-a lungul timpului.

 

CUVINTE CHEIE: Chizdia, Coşarii, sârbi, Sina, Tekelija.

AtaşamentMărime
liubomir_stepanov_sarbii_din_chizdia-cosarii.pdf917.06 KB

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank