Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Stepanov, Liubomir - Ignea, Nicolae - Chizdia-Coşarii - Repere monografice

DIN PARTEA AUTORILOR

Orice aşezare umană care dăinuie de secole merită să aibă şi o monografie care să reţină pentru posteritate date, întâmplări, nume de oameni care au avut un rol în viaţa comunităţii.

De această sarcină nobilă, de obicei, se achită unii din fiii satului.

Pentru localitatea Chizdia-Coşarii, printr-un concurs al circumstanţelor, de acest demers s-au apucat un localnic şi un nelocalnic dar tot fiu al Banatului, la început cu oarecari temeri, dar cu timpul tot mai încrezători. Poate şi datorită unei conjuncturi fericite – în timpul documentării în teren am avut norocul să putem beneficia de consultarea a patru manuscrise fundamentale care tratau într-un anumit fel problematica noastră, şi anume: Lucrarea de diplomă a domnului profesor Remus Gh. Lazăr Monografie etnografică a satului Coşarii, Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, 1980, 97 de pagini, cu precizarea că domnul profesor este născut în această localitate şi ne-a oferit cu generozitate materialul spre valorificare, fapt pentru care îi mulţumim; Memoriile profesorului George Rada, fost director şcolar la Chizdia, manuscris amplu de 318 pagini, pus nouă la dispoziţie împreună cu un valoros album foto cu amabilitate de doamna profesor Oviduţa Ecaterina Rada, fiica autorului; preonoratul preot Ioan Suba, fost paroh ortodox român la Coşarii ne-a pus la dispoziţie două lucrări – manuscrisul propriu cu titlul Monografia Comunei Bisericeşti Chizdia-Coşarii de 28 de pagini şi manuscrisul Cronica parohiei ortodoxe române Chizdia, scrisă de preotul Mihail Bosovici în anul 1950, de 45 de pagini. Pentru aceste gesturi dezinteresate le rămânem profund recunoscători.

Şi nu în ultimul rând dorim să precizăm că această lucrare s-a realizat din iniţiativa şi cu sprijinul moral, organizatoric şi material al familiei domnului economist Nicolae Ignea, fiu al Chizdiei.

Conştienţi de limitele unei asemenea întreprinderi precum şi de posibilele lacune, facem o singură precizare metodologică: intenţia a fost de a prezenta cât mai multe aspecte şi date din perioadele mai vechi, cele din perioada contemporană fiind cunoscute încă de un public larg.

Tuturor celor care ne-au ajutat într-un fel sau altul le exprimăm gratitudinea noastră.

Sperând că am reuşit să prezentăm cât mai fidel multiseculara existenţă a satului Chizdia-Coşarii, Vă invităm la lectură cu rugămintea să ne transmiteţi eventualele Dumneavoastră observaţii.

 

Autorii

AtaşamentMărime
chizdia-cosarii_repere_monografice.pdf1.83 MO

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank