Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Stârc cenuşiu – Ardea cinerea

Este cel mai răspândit stârc din Europa, prezent pe lângă râuri, lacuri sau pescării, un adevărat „păzitor al gârlelor“ cum au definit în scrierile lor Dimitrie Cantemir, Duiliu Zamfirescu ori Mihail Sadoveanu; bâtlanul, celălalt nume al stârcului cenuşiu, de fapt patronimul reprezentanţilor întregii familii.

Penajul stârcului este predominant cenuşiu, cu gâtul şi pieptul albicioase. De pe creasta capului se desprind câteva pene mai lungi, negricioase: egretele. Gâtul lung, este purtat în timpul zborului arcuit spre deosebire de barză care îl ţine drept. Cuibul şi-l construieşte în arbori înalţi, în locuri inaccesibile, uneori alături de alte păsări ale bălţii: egretele mici sau
mari, stârci-de-noapte, cormorani. Se hrăneşte cu peşti, cu amfibieni pe care-i pândeşte răbdător şi imobil. Adesea vânează şi pe câmp, ţintind după şoareci, şopârle, şerpi, uneori chiar după pui de păsărele.
Vara poate fi observat vânând pe malul râului Bega sau pe marginea diferitelor acumulări de ape populate cu peşte. Cum iernile vremurilor noastre sunt mai puţin aspre, multe exemplare rămân statornice locurilor estivale.
Foto: Lucian Pârvulescu
 
Sursă: Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank