Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Somn - Silurus glanis

Fără a avea legătură cu senzaţia de adormire, somnul este un peşte de fund lent şi activ mai ales noaptea. Preferă râurile mari de şes, cu fund nisipos sau mâlos dar trăieşte şi în lacuri. 
Este un peşte ce poate ajunge la dimensiuni impresionante, 5 metri şi 300 kilograme. Corpul este alungit, comprimat lateral iar capul aplatizat  şi cu ochi mici. Pe buza superioară are două mustăţi lungi iar sub bărbie, alte patru mai scurte. Culoarea este perfect adaptată pentru camuflajul pe fundul apelor, fiind maroniu cu pete neregulate, uneori complet negru. Înotătoarea anală este mai lungă de cât jumătate din corp, celelalte mult reduse iar codala rotunjită. Poate fi confundat numai cu somnul pitic (Ameiurus nebulosus) care are însă două înotătoare dorsale şi o pereche de mustăţi în plus, pe buza superioară. 
Perioada de reproducere se petrece din aprilie până în mai, în apă puţin adâncă şi bogată în plante acvatice. Hrana puilor constă din larve şi insecte, adulţii consumând frecvent puiet de peşte. 
Este comun în apele timişorene pătrunzând  şi pe canale, mai ales în perioada de reproducere. Iarna se îngroapă în mâl.
Statut: specia nu este inclusă
Locaţie: Bega, canale, pescărie Ghiroda
Situaţie actuală: specie relativ comună, în declin

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank