Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Silvie-de-câmp - Sylvia communis

Numele acestei înaripate este contrafăcut ca şi sinonimul silvie-cap-cenuşiu. Pasăre mică, adesea doar auzită dar nu văzută, a fost nominată moşnean doar în nordul ţării unde i se spune grieluş sau ceceriţă. Cercetătorii omitologi, în graba comunicării, îi spun simplu silvie adăugând imediat patronimului denumirea latină.

Silvia aşadar, se întâlneşte atât în regiunile joase de câmpie, cât şi în zona montană, la altitudine medie, fiind o pasăre de vară care preferă vegetaţia arbustivă. Penajul este pe spate cafeniu iar partea ventrală albicioasă. Masculul are capul cenuşiu, femela cafeniu. Confuzii se pot produce cu silvia mică, dominată de o cromatică brun-cenuşie. Silvia-de-câmp îşi construieşte cuibul în desişuri, cuib alcătuit din fibre vegetale şi păr.

Hrana constă în insecte mici, larve sau ouăle acestora. Toamna consumă şi fructe moi.

În Timişoara pasărea poate fi întâlnită, mai cu seamă auzită, în locuri cu vegetaţie deasă, garduri vii, spaţii intravilane, tufărişurile de pe marginea drumurilor, mai rar în parcurile cetăţii. Masculul cântă adesea stând la înălţime pe o ramură uscată, dar şi pe vreun stâlp ori sârmă de telegraf de unde se ridică în zbor prelung cu bătăi rare de aripi însoţindu-şi înălţarea de melopeea caracteristică.

 

Foto: Lucian Pârvulescu    

 

Sursa: Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

 

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank