Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Sfrâncioc roşiatic - Lanus collurio

Pasăre caracteristică pentru regiunile joase, deschise, cu tufişuri. Coloritul sexelor este diferit. Masculul este brun-castaniu pe spate şi aripi, pieptul şi abdomenul roz-albicios iar creştetul şi ceafa cenuşii. Coada este neagră precum şi o bandă ce trece peste ochi. Femela este maro, cu partea ventrală mai deschisă şi striată. Cuibăreşte la mică înălţime de sol în tufărişuri dese şi spinoase.

Este o pasăre insectivoră dar uneori prinde şi reptile mici sau chiar pui de păsărele pe care le atârnă sau trage de-a dreptul în „ţeapă" în diverse locuri, la margine de pădure, în tufele cu spini, mai cu seamă de porumbar, un fel de depozit pentru zile mai puţin bogate în hrană. Cel puţin aceasta este credinţa populară. în realitate, cu timpul, capturile intră în procese de descompunere care permit acestei păsări ne-răpitoare să-şi consume hrana cu un efort mult mai mic decât în caz contrar.

Berbecelul sau Capra-dracului poate fi observat(ă) la marginea oraşului, în zone deschise cu tufărişuri şi lipsite de agitaţia urbană. Adesea stă pe stâlpi sau garduri de lemn ori în vârful vreunui tufiş.

 

Foto: Lucian Pârvulescu

 

Sursa: Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

 

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank