Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Şarpele-de-alun - Coronella austriaca

 

Este un şarpe discret cu o largă răspândire în Europa şi în ţara noastră. Preferă locurile cu vegetaţie arborescentă, margini de păduri, poieni, taluzuri. Este un şarpe agresiv care pufăie şi sare, însă total inofensiv. Muşcătura lui este cel mult o simplă înţepătură. Categoric unul din  cei mai frumoşi şerpi de la noi, coloritul de fond este marocafeniu cu tentă de roz, pătat sau brăzdat de două dungi mai închise cu dispoziţie longitudinală. Exisă şi exemplare foarte închise la culoare. Ceafa şi banda de peste ochi are aceeaşi culoare ca şi petele dorsale. Abdomenul este brun sau roşu-cărămiziu. Când se împerechează, masculul prinde femela strâns şi o apucă de cap într-o manieră cel puţin tandră pentru trăirile lor. Femela este ovovivipară dar uneori depune ouăle cu puţin înainte de a ecloza puii. Se întâlneşte destul de rar în împrejurimile Timişoarei, dată fiind timiditatea sa şi agilitatea cu care se ascunde la cel mai mic foşnet. Pădurea Verde şi Pădurea Bistra găzduieşte încă această minunată specie iclusă deja în Cartea Roşie a Vertebratelor din România.

Statut: Cartea Roşie a Vertebratelor din România (specie vulnerabilă); Convenţia de la Berna; Directiva Habitate (Anexa 4)

Locaţie: Pădurea Verde, Pădurea Bistra

Situaţie actuală: specie rară

 

 

__________________________________

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

Foto: L. Pârvulescu

 

Imagine aleatoare

Gelu - Steagul Societăţii de cântări „Jedinstvo“

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank