Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Roșioara - Scardinius erithrophtalmus

Trăiește mai cu seamă în ape stătătoare dar poate fi întâlnită și în apele lent curgătoare. Poate fi găsită și în bălțile mici, năpădite de vegetație acvatică, pentru căsuportă bine deficitul de oxigen.
Forma corpului este echilibrată, nici lung nici înalt, cu solzi mari colorați în cenușiu-albăstrui pe spateși argintiu mat pe flancuri. Înotătoarele sunt frumos pigmentate cu roșu, la fel ca și o pată pe iris. Ușor poate fi confundată cu babușca (Rutilus rutilus) care are însă corpul ceva mai lunguieț, înotătoarele și irisul portocalii nu roșii, ori cu văduvița (Leuciscus idus) care are solzii mărunțiși corp ceva mai gros.
Icrele de culoare roșcată sunt depuse la sfârșitul primăverii pe plante acvatice proaspete. În perioada de împerechere masculii devinși mai intens colorați. Hrana constă din alge, viermi, larve, crustacei.
Mai rară în Bega dar totuși prezentă, o găsim mai des pe canalele stătătoare sau bălțile permanente dimprejurul orașului.
Statut: specia nu este inclusă
Locație: Bega, pescărie Ghiroda, lac Dumbrăvița, foste canale irigații
Situație actuală: specie comună

 

__________________________________

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

 

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank