Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Răspăr - Gymnocephalus schraetzer

Peşte exclusiv de apă curgătoare, preferă apele lente de la câmpie dar ajunge şi la deal. Locurile favorite sunt cele cu fund nisipos. 
Are corpul alungit cu fruntea aplatizată dându-i aspect de cioc de gâscă. Solzii mărunţi sunt brun-deschis la culoare, cu frumoase irizaţii aurii. De la cap până la coadă se întind trei sau patru linii subţiri, negre, care uneori sunt întregi, alteori fragmentate. Înotătoarele sunt de culoarea corpului, dorsal are două, prima cu radii ţepoase şi punctată cu negru. Greu de confundat cu speciile înrudite datorită desenului longitudinal. 
Primăvara întreprinde migraţii în susul râurilor pentru a depune ponta sub formă de benzi late. Mănâncă larve şi insecte acvatice de fund, mai rar icre sau peşte mic. 
Specie periclitată la nivel European, este o mândrie pentru apele Begăi prezenţa sa, în număr nu foarte mare.
Statut:  Cartea Roşie a Vertebratelor din România (specie vulnerabilă); Directiva Habitate (Anexa 2 şi Anexa 5), Convenţia de la Berna (Anexa 3)
Locaţie: Bega
Situaţie actuală: specie foarte rară

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank