Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Pietrar - Zingel zingel

Ca  şi ruda sa fusarul (Zingel streber) cu care adesea se găseşte împreună, pietrarul este un peşte al apelor mari, preferând substratul tare şi curenţii de apă.  Corpul este alungit dar nu exagerat, iar pedunculul codal mai gros  şi mai scurt. Solzii mărunţi şi aspri sunt brun-măslinii dorsal şi cafenii lateral, cu pete întunecate neregulate slab conturate, uneori dispersate sub formă de mozaic. Pentru evitarea confuziei cu fusarul sunt importante pedunculul codal şi desenul corpului. 
Perioada de reproducere se desfăşoară în martie-aprilie când femela depune icrele în curent. Consumă toate felurile de animale bentonice, icre şi chiar peşte mic. 
La fel ca şi fusarul, recent s-a înregistrat revenirea în număr relativ mare a pietrarului în apele Begăi. Ambele specii sunt protejate de legislaţia europeană şi naţională.
Statut:  Cartea Roşie a Vertebratelor din România (specie vulnerabilă); Directiva Habitate (Anexa 5), Convenţia de la Berna (Anexa 3)
Locaţie: Bega
Situaţie actuală: specie rară

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank