Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Piţigoi mare - Parus major

Cel mai cunoscut şi comun piţigoi, piţigoiul popesc, chiţivară, piţigoiu, picigania (în Banat), sinţi-a-vară, ţunțudeiul, ţig-ţigoiul sau cum i se va mai fi spunând, este prezent în pădurile joase dar şi montane, parcuri şi grădini. Îl recunoaştem uşor după spatele măsliniu, aripile şi coada cenuşiu-albăstrui, partea inferioară galbenă. Capul este negru-lucios cu obrajii albi. Pe piept odihneşte o bandă neagră, care-i mai lată la mascul comparativ cu cea a femelei. Cuibăreşte în scorburi, cuiburi părăsite de ciocănitori, crăpăturile zidurilor, adesea în ţevile gardurilor metalice. Acceptă şi cuiburile artificiale.

Pe timpul verii hrana este formată din insecte, din fructe şi seminţe în anotimpul rece. La hrănitorile artificiale este primul care se înfiinţează, pentru ca după ce a prăznuit suficient să anunţe şi alte specii despre bogata desfătare.

Poate fi văzut în tot timpul anului; iarna mai sociabil, se apropie de locuinţa omului, zăboveşte pe pervazuri, pe balcoane, în căutarea hranei.

 

Foto: Iosif Szabo

 

Sursa: Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

 

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank