Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Pătruț, Nicolae - Întâmplări uitate

 

valea  bolvaşniţei, jud. caraş-severin

 

La Valea Bolvaşniţei se ajunge uşor. Aproape de Mehadia te desprinzi de „european” şi, după doar câţiva kilometri, intri în satul aşezat în leagănul munţilor. Case mari, străzi înguste şi oameni puţini, sunt primele imagini cu care te întâlneşti.

 

Nostalgie

Suntem cu trei zile înainte de vacanţă. Oprim în faţa şcolii. Un bărbat, ieşit din magazinul aflat parcă sub treptele clădirii, ne spune că elevii au plecat acasă cu puţin înainte de sosirea noastră. „Copiii  au  terminat  orele. Sunt  numai  cei  din clasele I-IV, că pe cei mari i-au mutat la Mehadia”, îmi spune omul întâlnit în faţa şcolii. Întreb de preotul satului. „Părintele cel nou stă aici, dar, dacă doriţi să vorbiţi cu fostul preot, mergeţi la dânsul acasă. Acum e pensionar şi cred că-l găsiţi”. Nu am pe cine să întreb unde locuieşte fostul slujitor al satului. Văd doar doi copii, care nu înţeleg rostul cuvintelor. Se joacă în faţa porţii şi ne privesc miraţi. Până la urmă, nimeresc în faţa unei case unde un bărbat, care n-a apucat să calce pragul bătrâneţii, meşterea la o maşină de stors miere. „Îl caut pe părintele Başulescu”, îi spun omului ce are casa la capătul unei străzi lăturalnice. „Dacă îl căutaţi, atunci l-aţi găsit”, vine, surprinzător, răspunsul bărbatului slab şi deschis la vorbă.

Părintele, care pare un om simplu şi nu arată să fi ajuns la vârsta pensionării, ne invită în casă şi, după un schimb de vorbe, îmi expune, pe scurt, câteva pagini din istoria satului său, unde a slujit ca preot vreme de trei decenii. „Prea multe date scrise nu am, că am predat arhiva, însă vă spun ce ştiu. Dar, staţi puţin!”, zice părintele Dumintru Başulescu în timp ce caută prin rafturile unei biblioteci. După ce scotoceşte printre cărţile pe care le-a trezit din somn, fostul slujitor al bisericii din Valea Bolvaşniţei scoate un caiet vechi, cu foile îngălbenite de ani. E un jurnal al parohiei început cu vreo şaizeci de ani de ani în urmă, în care foştii preoţi au notat principalele evenimente petrecute în sat de-a lungul anilor. Părintele îmi întinde caietul în care au scris multe mâini. În timp ce îl răsfoiesc, zic: „Nu păreţi să aveţi vârsta de pensionare”. „Nu sunt bătrân, dar am ieşit la pensie din cauza bolii. Nu vedeţi că n-am nici 50 de kilograme? Şi apoi, am slujit destul. Se împlinesc trei decenii de când am venit preot în acest sat. Lasă. Să mai vină şi cei tineri în locul nostru”, îmi spune părintele cu nostalgie. „Dar la biserică tot merg. Mai ţin şi slujbe împreună cu părintele cel nou, că ştiţi cum este, nu te poţi lăsa aşa, cu una-cu două. Mie mi-a fost drag să fiu preot, deşi, la început, m-a măcinat îndoiala. De fapt, gura lumii, că pe vremea comuniştilor ţi se spunea că e ruşine să te faci preot. De aceea, m-am dus la liceu la Orşova, dar m-am îmbolnăvit grav şi am trecut la seminar, deşi un an am stat acasă. Atunci a fost cumpăna vieţii mele.”

 

Preoţi din Basarabia

Părintele Başulescu îmi spune că biserica s-a ridicat între anii 1792-1796, din piatră, şi a fost acoperită cu ţiglă. Iar prima pictură s-a făcut în 1835, dar a fost foarte slabă, motiv pentru care sfântului lăcaş i s-a refăcut pictura după 1989. După ce ascult cuvintele parohului, mă uit pe caietul vechi, de unde aflu că autorul acestor rânduri a fost preot în Cahul, Basarabia, şi a venit în Valea Bolvaşniţei în 1945. De asemenea, în cronica parohiei se menţionează că, până în 1949, în biserica din sat s-au botezat 3.636 de copii, s-au cununat 998 de persoane şi au trecut la cele veşnice 2.859 de oameni. Fostul preot mai scrie că, în 1950, a fost o secetă şi pe câmp nu s-a făcut nimic. O astfel de arşiţă, spuneau bătrânii din vremea aceea, nemaifiind din anul 1906. „Ieşea căldura din zidurile caselor ca din cuptor şi n-a plouat din aprilie şi până pe 30 august, dar seceta a continuat şi după a-ceastă dată.”

Şi, tot ca o curiozitate a vremurilor trecute, în caietul respectiv am găsit şi câteva însemnări despre moartea lui Stalin: „În 3-5 martie 1953 a murit I. V Stalin. S-au primit dispoziţii ca în ziua de 9 martie, la ora 11, să se tragă clopotele şi să se oficieze parastas”. După preotul Nicolae Senovici, în 1957, la Valea Bolvaşniţei a ajuns tot un preot din Basarabia. Este vorba despre părintele Başevici, care împreună cu soţia sa au încercat să facă fapte bune pentru oamenii din acest sat. Cronica parohiei spune că părintele şi preoteasa, împreună cu credincioşii, au cumpărat zece mii de cărămizi, pentru construirea unei case parohiale. După care, în 1959, s-a cumpărat şi ţiglă şi s-a trecut la ridicarea construcţiei. Dar cum vremurile erau tulburi, s-au găsit voci care să spună că oamenii nu au nevoie de casă parohială, ci de şcoală. Şi, la 7 aprilie 1961, s-a spart casa, atât cât a fost ridicată, şi a început construirea şcolii, iar preotul din Basarabia a fost mutat la Băuţari.

 

O parohie fără griji

Aproape de finalul întâlnirii, părintele Başulescu îmi mai spune: „Astăzi, în parohia din Valea Bolvaşniţei sunt 820 de credincioşi, majoritatea lor fiind angajaţi la Băile Herculane sau în alte părţi. Eu, cât am slujit, m-am înţeles bine cu oamenii şi n-am avut probleme financiare la biserică. Cultul a fost de 25 de mii de lei, însă veniturile parohiei le-am scos din praznice. Pentru că, la noi, fiecare casă are praznic, cele mai multe fiind la Sfânta Cuvioasa Parascheva şi Sfântul Nicolae”. Părintele mă conduce spre ieşire şi, la final, îmi mai spune: „Acum fac şi eu ce face tot omul. Am un sălaş, câteva animale, dar necazul e că nu mai pot să muncesc. Asta e cel mai rău pentru om. Însă trebuie să primim tot ce ne dă Dumnezeu”.

 (2006)

 

Din volumul:

Nicolae Pătruț

Dincolo și dincoace de uitare

- reportaje publicate în perioada 2006-2009 în cotidianul „24 de ore“ din Reșița -

Editura Eubeea, Timișoara, 2012

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank