Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Pătruț, Nicolae - Bombonica, suflet nevinovat

Domaşnea, jud. Caraş-Severin

 

Înainte de Domaşnea, pe partea dreaptă a „europeanului” ce vine dinspre Caransebeş, există o parcare unde, în fiecare zi, două femei stau să vândă vreun kilogram de mere sau un litru de ţuică. Dar pe lângă tanti Lina, aşa a zis să scriu bătrâna din Domaşnea, şi tânăra de lângă ea, în parcarea aceea nemodernizată, de câţiva ani de zile, trăieşte o căţeluşă, din mila tuturor. Bombonica are şi ea o poveste, ca orice suflet de pe pământul acesta. „În urmă cu câţiva ani, zice tanti Lina, a oprit o maşină, nu mai ţin minte ce număr avea, iar un domn a deschis portbagajul şi a aruncat căţeluşa. S-a urcat la volan şi a plecat fără nici o părere de rău”. Bombonica a rămas tristă, cu ochii după fostul său stăpân, care o aruncase cum arunci o hârtie la coşul de gunoi. Tanti Lina mi-a zis că, la început, în primele zile, căţeluşa se simţea străină, era dezorientată şi nu se apropia de nimeni. „Am început să-i aduc de mâncare şi ne-am împrietenit. Căţeaua şi-a găsit adăpost în baraca muncitorilor de peste drum şi a rămas. A făcut şi pui. În fiecare an face. Îi iau oamenii şi îi duc acasă”, mai povesteşte vânzătoarea de mere din Domaşnea. În timp ce-i ascultam povestea, Bombonica s-a apropiat de mine şi m-a privit cu ochi rugători; aveam un corn şi am început să-l rup în bucăţi. Bombonica, deşi era flămândă, nu mânca cu lăcomie. Apoi, s-a apropiat un căţeluş mai mic. „E puiul ei”, se simte datoare tanti Lina să explice. Şi el era flămând. Le-am împărţit cornul la amândoi. Bombonica l-a refuzat, lăsându-şi bucăţica pentru căţelul ei.

Plecăm, şi cei doi câini ne privesc recunoscători şi cu ochi blânzi. Voiau parcă să-mi spună că nu s-au săturat. Dar poate că, în urma noastră, în parcarea din Domaşnea vor opri şi alte maşini ai căror stăpâni vor da de mâncare căţeluşei şi puiului ei.

Bombonica nu-şi cerşeşte existenţa. Te priveşte cu blândeţe şi, dacă o înţelegi, aşteaptă s-o mângâi cu un cuvânt sau să-i potoleşti foamea cu o bucată de pâine.

(2006)

Imagine aleatoare

Neudorf - Biserica romano-catolică

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank