Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Pănţăruş (sau Ochiu-boului) - Troglodytes troglodytes

Este una dintre cele mai mid păsări din țara noastră („nic, di n-ai ci vidă" după o vorbă moldovenească aflată de M. Băcescu); cântăreşte 8-9 grame şi preferă în general regiunile muntoase. Penajul este cafeniu-roşcat cu striuri întunecate, fiindu-i caracteristică coada scurtă şi mereu ridicată. în anotimpul rece coboară în zona de deal şi câmpie aținându-se în apropierea localităţilor, dar cuibăreşte mai cu seamă în regiunea montană. Cuibul este sferic cu intrare rotundă, delicat şi bine ascuns, construit din muşchi şi licheni cu un pat de fire din păr şi pene. Îşi desfăşoară traiul printre răgălii şi tufele cele mai încâlcite ale pădurii cântându-şi melodiile sonore de dragoste, dar şi de prevenire ale altor masculi asupra prezenţei sale ca stăpân al teritoriului, de pe înălţimea vreunui ciot uscat.

Se hrăneşte cu insecte, larve sau cu ouăle acestora.

În anotimpul rece poate fi văzut frecvent în Timişoara, în şi printre tufişurile dese din parcuri; pasăre extrem de precaută şi agitată, se trădează prin sunetele de alarmă pe care le emite când este speriat, un ciripit liniar, strident şi repetat.

Are peste optzeci de denumiri populare, felurite în funcţie de zona geografică a ţării. Din Banat sunt cunoscute atributele de părântuş, panciaruş, spănţăruş, pănţăruş, curtuheş, craiul-păsărilor şi crăişor.

 

Foto: Luca-Andrei Dehelean

 

Sursa: Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

 

Imagine aleatoare

Nikolić, Milan - Brevet „Medalia centenarului regelui Carol I“ (5 mai 1939)

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank