Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Páll, Margareta - Bunicul meu, Bartók

Anul infiintarii Scolii Agricole din Sannicolau Mare este 1799. Scoala isi incepe activatatea in 1801.
Bartók János, bunicul compozitorului, a trait intre 1816-1877.
Primul director a fost Intze János  (1775-1844)din anul 1801.
Locul nasterii lui e necunoscut, dar a lucrat pana la sfarsitul vietii  si este inhumat la Sannicolau Mare.
S-a casatorit la 10 ian.1808, la Sannicolau Mare, cu Rácz Rozália.
Din aceasta casatorie s-au nascut copiii:

Amália Terézia 1808. X. 14.                      (fara alte detalii)
Johanna             1810. III. 2.         +1811. VII. 12. data inmormintarii
Franciska           1811. IX. 26.       +1812. XI. 10. data inmormintarii
Franciska           1813.VII.            +1814. IV. 6.    data inmormintarii
Sándor             1817. IV. 20.       +1887. III. 23.
György              1819. III. 2.         +1889. X.   5.
Stephanus           1921. XII. 8.                     (fara alte detalii)

Intze János  avea un frate Dávid, al carui fiu, tot Dávid, s-a nascut la Sannicolau Mare la 9 II 1812.
Scoala Agricola din Sannicolau Mare , infiintata de contele Nákó Kristóf (?-04.12.1800), a functionat dupa conceptia lui Tessedik Sámuel, preot evanghelic din Szarvas, Ungaria.
Din raportul Inspectorului Scolar Werner Jakab, din 24 oct.1801, reiese  ca Tessedik Sámuel a vizitat Sannicolaul insotit de elevul sau, Intze János, pe care l-a prezentat comitetului de organizare si  pe care l-a propus ca si conducatorul acestei scoli. Propunerea a fost acceptata.
Intze János   a absolvit scoala de la Szarvas(Ungaria) la 21 mai 1801.
Intze János  in 1802 si-a inceput completarea studiilor la Georgikon.
Scoala Agricola superioara de la Keszthely, Ungaria, a fost infiinata de contele Festetics Kristóf si recunoscuta la nivel european.
Inainte de a-si ocupa functia, Intze Janos a fost trimis la Viena pentru a studia un utilaj care va fi utilizat in aceasta scoala la prelucrarea canepei.
La inceput, cei 12 elevi ai Scolii din Sannicoalu Mare au urmatoarea componenta nationala: 5 germani, 4 sarbi, 3 romani.
Parintii a 10 elevi erau iobagi, unul zilier (zsellér), unul morar.
Din rapoartele existente reiese ca Intze János  s-a achitat corect de obligatii, corespunzand  cerintelor.

Bartók János s-a nascut la Kikinda, la 24 nov.1816. Si-a finalizat studiile in Germania, la Hohenheim, scoala cea mai veche de studii agricole, apoi a studiat la Berlin.
Inainte de a fi parasit tara, a facut o calatorie de studii.
“E frumos sa vezi tari straine, dar ai obligatia de a-ti cunoaste propria tara, a nu-o cunoaste e o  rusine, e un pacat.”
Scopul calatoriei sale era de a cunoaste agricultura Banatului. Vorbeste despre Biserica Alba si Varset: Pamantul iobagilor este marginit de rugi de mure. Drumurile sunt marcate de siruri de duzi, care cu ani in urma erau specie ocrotita. Despre romanii din Caras-Severin afirma ca sunt saraci, deoarece recolta nu depinde de harnicia lor, ci de capriciile vremii.
Sotia,  Ronkovics Matild, din Comlosul Mare, care provine dintr-o familie de intelectuali, cu rude notari, avocati, a adus ca zestre in casa Bartók primul pian, cel pe care a inceput sa studieze si viitorul compozitor.
Activitatea de agricultor si-a inceput-o la Comlosu Mare, apoi la Peciul Nou, iar in1863 a ajuns la Sannicolau Mare, deorece contele Nákó Kálmán (22.02.1822. – 22.12.1902) reinfiinteaza Scoala Agricola. Bartók János a devenit director-invatator - “dirigens docens” in urma unui concurs. Sarcina lui stabilita la 30 nov.1863 a fost reorganizarea scolii, apoi conducerea acesteia. Activitatea didactica a inceput-o pe 1 oct. a anului urmator.
Domeniile Nakó au asigurat 13 ha de pamant si mai multe cladiri in vederea bunei functionari a scolii.
Aici au studiat anual 12 elevi sanmiclauseni, cate patru de fiecare nationalitate, fiind scutiti de taxe.
Iulian Grozescu, poet si publicist din Comlos, la 7 sept.1866,  in ziarul romanesc Albina, editat la Viena,  informeaza despre scoala condusa de Bartók János.
Precizeaza ca este de nationalitate maghiara, dar vorbeste romaneste, sarbeste si lb.germana. Nu cunoaste aceste limbi la perfectie, dar considera o prioritate pentru elevii sai insusire materiei in limba lor materna.
Dupa decesul lui Bartók János (1816-1877), in 1877, scoala este preluata de Bartók Béla senior(1855-1888), la varsta de 22 de ani.
Tanarul a absolvit la Pesta liceul piarist, la Cluj a terminat  Academia Economica, apoi a mai petrecut un an ca bursier  de stat la Scoala Superioara de Agricultura de la Magyaróvár, Ungaria.
Tanarul director a revigorat institutia in cei 10 ani in care a fost la conducere. 
In 1887, scoala devine institutie de stat.
Cei 50-60 de elevi primesc cunostinte teoretice si practice. Cursurile dureaza de 3 ani.
In viata lui Bartók Béla senior activitatea didactica desfasurata in cadrul scolii a  fost primordiala. In iunie 1884, face o excursie de studii cu elevii sai in judetul Caras-Severin, pentru a le face cunoscute conditiile de exploatare miniera. Calatoresc pe un traseu unic si renumit cu trenul pana la Anina.
Bartók Béla senior publica, in aparitii locale sau judetene, articole de specialitate la Kikinda sau ziarul local al lui Schreyer Viktor “Nagyszentmiklósi Közlöny” (”Comunicari sanmiclausene”).
La 25 nov.1883 este unul dintre specialistii care participa la activitatea de evaluare a treieratului cu batoza pe domeniul lui Rónay Ernő din Kiszombor, organizat de reprezentantul fabricii de masini Marchall din Anglia.
Concluziile celor doi specialisti (  Bartók Béla senior si Bazuk Lajos din Jimbolia) au fost publicate in Szegedi Napló la 11 mai 1884. Este preocupat de situatia celor ce muncesc pamantul. Considera ca dobandirea unor cunostinte agricole, precum si ridicarea nivelului cultural al taranimii ar putea fi calea de urmat. Siuatia de subordonat a agricultorilor se poate schimba doar prin cunostinte temeinice.
In 1884, editeaza si redacteaza revista Gazdasági Tanügy “Invatamantul economic”, revista de pedagogie unica in felul ei, avand scopul dezvoltarii invatamantului agricol.
Inrautatirea starii de sanatate a lui Bartók Béla senior permite aparitia a doar patru numere.
In 1887 este membru fondator al Asociatiei Muzicale din Sannicolau Mare.
Studiaza violoncelul, canta la pian, organizeaza o orchestra de amatori.
Aceasta viata promitatoare a fost frinta  la 4 aug.1888, la doar 32 de ani. A lasat in urma doi copii: Bartók Béla junior, de 7 ani, si Elisabeta de 5 ani, si vaduva Paula, nascuta Voit. Mama a fost nevoita sa paraseasca locuinta de serviciu a directorului.
Familia a ramas in Sannicolau Mare inca un an scolar, in care mama si-a intretinut familia dand ore de pian.

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank