Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Révai Miklós

 

Savantul Révai Miklós, preot piarist, filolog şi profesor universitar, este personalitate marcantă a iluminismului maghiar. Azi e recunoscut în primul rând ca lingvist, deoarece a pus bazele ştiinţifice ale metodei comparativ-istorice, preîntâmpinându-l astfel pe lingvistul german Iacob Grimm.

Meritele sale au fost recunoscute de către Academia Maghiară, care i-a promovat concepţia lingvistică şi l-a primit printre membrii săi.

Născut la Sânnicolau Mare, la 24 februarie 1749/50, provine dintr-o familie modestă,dar stăpânit de setea de cunoaştere, de interes pentru ştiinţă, dobândeşte o cultură vastă atât în ştiinţele reale, cât şi în cele umane. Studiile şi le începe la Cenad, apoi va studia şase ani la liceul piarist din Szeged şi în alte localităţi. Pe lângă activitatea de profesor, îşi continua studiile de lingvistică în localităţi ca Tata,Veszprem, Carei, Viena, Nyitra, Gratz. În 1769, devine călugăr la Kecskermet, iar la 9 iunie 1771 este hirotonisit la Oradea. Din toamna aceluiaşi an începe să predea. Toată viaţa a studiat şi a predat matematica retorică, limba latină, desenul. A scos un abecedar şi un îndreptar de gramatică, în care apare concepţia sa referitoare la gramatica limbii maghiare. A cunoscut, în afară de maghiară, limbile germană, latină, precum şi greaca veghe, ebraica, italiana şi franceza. În 1783, la Bratislava, redactează prima revistă în limba maghiară: „Magyar Hirmondo". Pentru a-l îndepărta de activitatea de redactor, l-au numit director al şcolii de desen din Győr. Astăzi, un liceu din Győr îi poartă numele.

În 1784, îi înmânează împăratului Iosif al II-lea proiectul său cu privire la înfiinţarea unei unei asociaţii de ştiinţă. Din 1790 reia încercările pentru înfiinţarea unei academii, care va deveni mai târziu Academia Maghiară. La 16 august 1802, este numit profesor de limba maghiară la Universitatea din Pesta. Mai are cinci ani şi jumatate de activitate. În aceşti ani a avut 74 de studenţi. A predat limba maghiară în latină, pentru a o face accesibilă şi celor care nu o cunoşteau. A studiat şi interpretat primele texte scrise în limba maghiară, cum ar fi Halotti Beszed, datând de la sfârşitul secolului al XII-lea.

Moare la 1 aprilie 1802, fără a i se fi împlinit niciuna din iniţiative.

Révai a fost conştient de propria valoare pentru că afirma cu resemnare: „În aceste vremuri vitrege, mă consolează convingerea că dacă prezentul nu-mi este favorabil, efortul meu va fi răsplătit de posteritate. E cam târzie această răsplată, dar măcar nu stârneşte invidia nimănui.".

La Episcopia Romano-Catolica din Timişoara, se află un manuscris Révai datând din 1786, scris în limba latină, care, pe lângă o elegie, conţine următoarea solicitare imperativă: „Pământul natal să-ţi fie sacru. Străduieşte-te să-i faci cinste, să-i fii de folos."

Sânnicolau Mare este acest pământ.

Pe pământul natal i s-a ridicat un monument la 25 aug 1893, care a fost mutat în faţa şcolii de băieţi, fundaţie Berta în1897. Aici a şi rămas până în 1925, când bosorelieful de bronz a fost îndepărtat, iar de atunci soclul îl susţine pe Eminescu.

Acest momument s-a realizat din donaţiile învăţătorilor din judeţul Torontal. Basorelieful a fost lucrarea lui Hollo Barnabas, fiind finanţat de Csaplar Benedek, biograful lui Révai.

În anul 2007, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la moartea sa, în localitatea natală, în semn de omagiu, i s-a dezvelit o placă comemorativă în incinta bisericii romano-catolice.

Pe clădirea Academiei Maghiare din Budapesta are o statuie realizată de Izso Miklos.

 

Margareta Velcsov

Imagine aleatoare

Muzeul Satului Bănăţean - Timişoara

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4169 articole

Display Pagerank