Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Murgoi bălţat - Pseudorasbora parva

Numele său comun printre pescari nu poate fi relatat în această carte, pescarii cunosc acest peşte mic ca fiind o specie adusă din Asia. Călătoria lui spre continentul nostru este una „ilegală” pentru că a  ajuns infiltrat printre speciile de consum cu care s-au făcut populări în eleştee. Astăzi trăieşte în aproape orice baltă sau apă lent curgătoare. A ajuns să populeze chiar şi lacurile montane. 
Corpul slab comprimat lateral dar alungit, este acoperit cu solzi de culoare brun-cenuşie în reflexii argintii sau aurii, cu înotătoarele transparente. Există forme care au pe laturile corpului câte o dungă negricioasă foarte evidentă şi înotătoarele cenuşii. Botul proeminent şi gura situată terminal îl fac uşor de diferenţiat faţă de alte specii. 
Ajunge la maturitate sexuală foarte repede, la doar un an, motiv pentru care a devenit foarte abundent. Depune în iunie-iulie până la 3000 de icre. Hrana constă din larve şi artropode mici, dar frecvent mănâncă icre şi chiar puiet, pe seama lui punându-se declinul altor specii mai rare. Această specie este exemplul concret al efectelor dezastruoase cauzate de introducerea de specii exotice.
Statut: specia nu este inclusă
Locaţie: Bega, pescărie Ghiroda, lac Dumbrăviţa, Behela, foste canale irigaţii
Situaţie actuală: specie comună

__________________________________

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

Imagine aleatoare

Timișoara - Piața Unirii - Vicariatul ortodox sârb

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank