Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Mihalţ - Lota lota

Specie caracteristică apelor adânci  şi reci, preferă locurile cu substrat pietros sau ascunzişul oferit de rădăcinile copacilor. Nu trăieşte în lacuri sau canale mici. 

Corpul este foarte alungit  şi aplatizat lateral cu capul turtit uşor. Solzii sunt mărunţi, gura largă  fără mustăţi având doar un „cioc” sub bărbie. Coloritul este brun-măsliniu cu pete  şi striaţii întunecate, solzii mărunţi  şi acoperiţi cu mucus. Pe partea dorsală are două înotătoare de culoarea corpului, prima mică şi rotunjită iar a doua ocupând mai bine de jumătate din corp, se întinde până la coadă.

Aproape tot atât de lungă, dar mai slab pigmentată, este şi înotătoarea anală. Codala este rotundă şi stropită cu pete mari întunecate. 

Reproducerea are loc toamna şi iarna, de aceea în acest timp este foarte activ. Icrele

sunt depuse în curent, pe  substrat pietros. Se hrăneşte intens mai ales iarna, cu nevertebrate, peşti mici sau chiar amfibieni. 

Ca o certificare a calităţii bune a apei din Bega, mihalţul ne vizitează în perioada rece a anului când apare destul de numeros. Pentru că este o specie foarte vulnerabilă la calitatea şi încălzirea apei, legislaţia îl protejează.

Statut: Cartea Roşie a Vertebratelor din România (specie vulnerabilă)

Locaţie: Bega

Situaţie actuală: specie rară

 

 

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

 

Imagine aleatoare

Franjova (Serbia), sigiliul localităţii (b)

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank