Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Marineasa, Viorel - Titel, pedagogul

Cei ce îl știau pe Sorin Titel de la un pahar, de la o pălăvrăgeală pe stradă sau (numai) din scris s-ar mira dacă cineva ar pune în discuție travaliul său pedagogic, articulat în chip deliberat și cu vocație, chiar dacă nu întotdeauna bene-ficiind de structuri așezate, dar asta nu e neapărat un minus, căci astfel a fost imprevizibil și infinit mai penetrant.

Din păcate, despre prestația sa la Cenaclul Pavel Dan și la dezbaterile ce făceau farmecul proiecțiilor de cinematecă de la Casa Studenților din Timișoara, mi-au parvenit doar ecouri (îmi făceam apostolatul), e drept, bogate și care ar merita să fie consemnate în scris de cei ce i-au fost actanți sau simpli martori, căci arhivele instituției le-am cercetat ca nimeni altul – poate dl Valeriu Panasiu să fi întreprins ceva asemănător –, iar acestea nu spun prea mult, dacă nu tac cu osârdie, căci așa era vremea, nu dădea bine să spui tot ce faci, chiar se recomanda să ascunzi ceea ce ar fi părut în ochiul autorităților, obsedate de intențiile sub-versive ale oamenilor de carte, de planurile lor, cică diabolice, de a se încifra și de a scăpa controlului. Temere, aș zice, redu-tabilă, căci de aici a început sfârșitul.

Timișoara nu s-a ridicat în '89, trezind o țară amorțită, din motive de stomac, ci dintr-un plus de ideologie asumată, dintr-o nevoie de libertate pe care destui proști nu o înțeleg nici până în ziua de astăzi. Nu vreau să spun că Timișoara e buricul pământului, ăsta ar fi un păcat și o sumețire, dar trebuie repetat că un oraș marginal s-a dovedit mult mai disperat european decât mici parisuri picate-n indolențe și-n plecăciuni asiate, după cum MARGINA e locul de obârșie al lui Sorin Titel, un cetățean căruia i-ar fi plăcut foarte mult o revoltă a bănățenilor lui, tratați de multe ori cu condescendență de către niște compatrioți experți în arta de a aduce binele doar pentru ei înșiși. Sorin Titel a avut necazuri '56, când, student fiind, s-a arătat entuziasmat de valul revoluționar ce bântuia în Europa estică (Ungaria, Polonia, Cehoslovacia) și atunci a zis doar atât, auzind că ministrul învățământului dintr-o țară apro-piată, expert în sovietizare, a fost reprezentant la o demonstra-ție studențească în ipostază de măgar, „ce-ar fi să facem și noi la fel?”, atâta a spus Sorin Titel și asta a fost de ajuns ca să fie exmatriculat și să înceapă un lung periplu pe la foruri și prin puținele instituții de profil existente în țară. Ăsta era Sorin Titel, nu cel al penibilelor aranjamente, așa cum încearcă a-l acredita mici cluburi ineficace și tocătoare de imagine, care îi poartă cu impertinență numele. El ne-a livrat lecția demnității și a unui soi de anticomunism. După lansarea ultimului său roman, Femeie, iată fiul tău, a renunțat la toate onorurile spurcate ale oficialităților și a preferat să petreacă o noapte în discuții și în clămpănit de pian dezacordat cu underground-ul literar al mo-mentului, în casa dickensiană a lui Bata Konstantinovici, poetul cvasinecunoscut din Mehala.

O pedagogie disperată. Prin Sorin Titel erau invitați alții, spre stupefacția activă a celor ce supravegheau cultura, pretinzând pe față că ar trebui să fie chemată și cealaltă parte, a lingavilor, căci chemați ca Mircea Ivănescu, G. Dimisianu, Marius Robescu, Ileana Mălăncioiu, Lucian Raicu și, vai, Eugen Simion nu dădeau satisfacție. Întotdeauna aflai de la Sorin Titel despre ultimul film, despre ultima carte de referință venind de la polonezi, ruși, franțuji sau latino-americani, cu mult înainte ca radarele culturale să le semnaleze.

Dacă aflăm despre Margina din documente, cu pâri și cu înjurături între oameni, ce vin înspre noi după șase sute treizeci de ani, mai controlabilă și debordând de viață ne apare ea așa cum n-aveau s-o rețină micile mizerii, ci cum a prins-o, între două sintagme și fără legi precizate, notarul Sorin Titel. 

 

                „Suplimentul de marți, nr.26/1995”

 

*Viorel Marineasa - Despre Banat, đn registrul normalEditura Modus P.H.Reşiţa, 2009

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank