Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Marineasa, Viorel - Tata Oancea și Josef Roth

Prin '85 îi mărturiseam lui Cornel Ungureanu dorința mea de a scrie un fel de roman despre țăranii condeieri și gazetari din Banat. (Întâmplarea făcuse ca în 1968 să fiu numit profesor într-un sat în care existase un asemenea om și, împreună cu amicul meu, dascălul de istorie, să-i merg pe urme. Apoi, tot mai fascinat de aventura incredibilă a unui asemenea paure, pe nume Ion Ciucurel, am extins aria „cercetătorilor”, ajungând și eu, însă doar în plan virtual, până la Viena și înapoi.) Să reluăm. I-am vorbit lui C.U. despre acel proiect. M-a bătut pe umăr, s-a aprins în felu-i caracteristic și m-a somat să-i dau drumul. Astfel, în 1988, îmi apărea la Facla romanul Litera albă. Cornel, se pare, n-a prea fost încântat de ce ieșise, dar asta e altă poveste. Atunci am presupus că-s la mijloc pricini extraliterare. Acum înclin să cred că, preocupat de propriul său proiect (de altfel, publicase deja unele fragmente în revista Orizont), C.U. vedea o cu totul altă rezolvare pentru bănățeniada în care se angajase fiecare dintre noi. Deși țin și astăzi la cartea de atunci, ea îmi pare oarecum ermetică, mai degrabă țestoasă.

În prima secțiune din Imediata noastră apropiere (volumul al doilea, care a avut neșansa să apară într-un an tulbure: 1990), Cornel Ungureanu dă o lecție de cum se poate face proză plecând de la personaje-reper ale unei lumi articulate la margine de Imperiu. Pentru felul în care el înțelege să o facă, un model mai potrivit ca Tata Oancea, cu a sa revistă Vasiova, nu se putea găsi. Rezultă o poveste savuroasă, dar părând să aibă coordonate eseistice, o abilă întrepătrundere de document (și acesta părând adesea inventat ori măcar supus unui tip special de prelucrare, ce amintește proceduri borgesiene) și de imaginație debordantă. Conform unei rețete ale cărei resurse le cunoaște perfect, Cornel Ungureanu adună în jurul simpatic-țicnitului și aparent nesemnificativului producător de poezie și de articole aberante, domiciliat la Bocșa, calupuri consistente de provincie; mai mult, obsedat de ideea centrului, dimpreună cu eroul său, îl trimite pe acesta din urmă să se întâlnească „întâmplător” cu Josef Roth, unul dintre campionii veselei apocalipse. Ceva ce nu s-a prea observat: C.U. este evocatorul de forță al unei realități ce cunoaște intersectarea, cu efecte tragi-comice, de planuri, în speță, incompatibile – specific de margine de Imperiu, apoi specific de margine de Regat, peste care năvălește tăvălugul anticivilizației de sorginte marxisto-asiatică.

Când spun că romanul (îndrăznesc să-l numesc așa) despre Tata Oancea trebuie (re)editat în întregime, nu fac decât să repet ceea ce îmi comunică o serie de cititori de elită: Cornel Ungureanu este unul dintre cei mai importanți prozatori de astăzi.

 

 „Suplimentul de marți”, nr.18/1995

 

*Viorel Marineasa - Despre Banat, đn registrul normalEditura Modus P.H.Reşiţa, 2009

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank