Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Marineasa, Viorel - Sărcia/ Sutjeska-Malmö

Tace îndelung. Are insomnii. Stă pe terasă până dimi-neață. De fapt, este când tandru, când agresiv, când plângăcios, când toate deodată, dacă se poate imagina așa ceva. Florin Bănescu e singurul care știe să-l asculte și să-l potolească.

În trecere prin Timișoara, îmi țipă la telefon reproșuri nu atât vizându-mă pe mine, ci întreaga breaslă, nu înțeleg, de aici? din țară? din Balcani? de aiurea?

A avut talentul de a se băga numai în încurcături, asta-i pentru că e prea cinstit în opțiuni și prea credul în relații.

S-a născut acum vreo șaizeci de ani, în Banatul sârbesc. La Sărcia, un sat cu jumătate români, jumătate șvabi. Astăzi, nemții au dispărut, iar românii au plecat, în bună parte, în America. Stăpânirea a adus coloniști din Bosnia și Herțegovina. Căsătoriile mixte au împins la asimilarea dorită de autorități. Revenit, după 15 ani de absență, să-și vadă părinții aflați în suferință, n-a mai recunoscut aproape nimic. Chiar și numele localității s-a schimbat în Sutjeska.

Terminase „filozofia pură” la Belgrad, în 1955, cu o lu-crare despre „estetica irațională a suprarealismului”. Duhul său neliniștit l-a determinat să atace, prin '56-57, în revista Lumina, mentalitatea stalinistă a intelectualității românilor minoritari; a trecut timpul poeziei tractoarelor și târnăcoapelor, al poeziei-miting, clama el acolo. Prin acest gest viza oameni puternici, cum ar fi Radu Flora, să-l ierte Dumnezeu.

A fost, pur și simplu, gonit din țară. A ajuns în Suedia. A avut șansa să studieze la Paris, la École des Hautes Études. I-a cunoscut pe Cioran și Ionesco. Pe primul avea să-l traducă, mult mai târziu, în suedeză.

Revenit în Peninsula Scandinavă, vreo șapte-opt ani n-a mai scris nimic. A intrat sub incidența unei nordice posesive, care i-a dăruit doi prunci, dar, necruțătoare, l-a pus să facă bani pentru familie. N-a mai rezistat, așa că a urmat un lung și complicat proces de divorț. Pe băiat l-a crescut singur, ținându-i loc și de mamă, și de bonă, și de doctor – a avut destul de pătimit, căci copilul se resimțea cumplit de pe urma despărțirii părinților.

Necazurile au continuat să-l izbească din toate părțile, chiar și de unde nu se aștepta. Când, în 1973, a mijlocit turneul Teatrului de Comedie în Suedia, Radio Europa liberă l-a numit agentul lui Ceaușescu, iar Ambasada României i-a făcut scandal, atunci când actorii au cerut azil politic. Și, tot așa, reproșuri, atunci când i-a apărut în țară un volum la Editura Dacia, cu prefața lui Vasile Nicolescu.

De avut în vedere:

- A vizitat patria limbii sale abia la 38 de ani;

- Scrie versuri în română, suedeză și sârbo-croată; în franceză numai eseuri;

- A dobândit premiul orașului Malmö pentru poezie;

Acest personaj s-ar putea numi Jon Milos.

                                                                                               „Orizont”, nr.9/1993

 

Viorel Marineasa - Despre Banat, în registrul normal
Editura Modus P.H.
Reşiţa, 2009

Imagine aleatoare

Mokrin - Case

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank