Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Marineasa, Viorel - da – da – da

„da – da – da”, făcea Sorin Titel și ticul său verbal, în loc să mă scoată din sărite, îmi dădea o liniște aromitoare. Întâlnirile noastre în București se petreceau întotdeauna la Capșa, el permițându-și o oră de trăncăneală după porția de scris de dimineață, ca apoi să ia drumul redacției, spre Casa Scânteii. „da – da – da”, mă încuraja parcă absent. „N-ar fi bine să luăm o bere?” ziceam, „au bere cehoslovacă”. „da – da – da, nu e prea devreme?” Și deodată devenea surprinzător de precis, de concentrat: peste o lună va putea veni la cenaclul studenților din Timișoara împreună cu Lucian Raicu și cu Gabriel Dimisianu, spre sfârșitul anului îl va duce pe Mircea Ivănescu. Se ridica pe neașteptate, fără să-și termine băutura, amintindu-și că mai are de trecut pe la nu știu care teatru.

Mult mai viu se derulau lucrurile la Timișoara, unde prezența atâtor tineri prieteni și admiratori părea să reprezinte un excelent stimulent. În Mehala, în casa prăbușită dickensian a lui Bata Kosntantinovici, ne-a pus o casetă proaspăt achizi-ționată de la Paris: o Edith Piaf a Rusiei albe, exilată în orașul-lumină, îi mulțumea din rărunchi lui „tavarișci Stalin” pentru gulaguri, pentru masacre, pentru toate nenorocirile pe care le-a adus. Și-n același loc, iată-l pe Șerban Foarță „jucând” ceasuri în șir la pianul dezacordat, în vreme ce Mircea Ivănescu, printre preopinenți adormiți în posturi ce vor să-l imite pe Buñuel, scrie mereu, cu un deget de coniac înainte.

Și din nou Sorin Titel în sufrageria mea cât o cutie de chibrituri (cum de-am încăput doisprezece inși în ea?), reluând, la cererea asistenței, acel ocen spasiva plin de obidă adresat marelui Tătuc. De aici, trimiteri la Dostoievski, la cartea lui Valeriu Cristea, la Umbrele strămoșilor uitați, filmul lui Paradjanov pe care Sorin l-a văzut de paișpe-cinșpe ori. Dar și chestii mai ve-sele despre Uniune (Sovietică și a Scriitorilor): Sorin urma să viziteze republicile din Asia Centrală, în avion i s-a făcut rău și, negăsind un anumit obiect, i-a cerut stewardesei „pungogica vomitușca”; culmea, aceea a înțeles!

Nu vom ști niciodată ce ar fi fost și ce ar fi făcut dacă ar fi trăit și astăzi. E adevărat, uneori, la taclale între amici, ne tentează deșarte presupuneri. În loc de răspuns, să îngăimăm un „da – da – da” care ar putea însemna orice.

 „Orizont”, nr.3/1995

 

 

Viorel Marineasa - Despre Banat, în registrul normal
Editura Modus P.H.
Reşiţa, 2009

 

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank