Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Marineasa, Viorel - Cenacliada

De câteva luni îmi propun să scriu despre Gheorghe Ene, textualistul buzoian, unul dintre cei mai nedreptățiți inși din generația optzecistă. N-o s-o fac nici de astă dată, pentru că „nu mă simt suficient de pregătit.” O să pomenesc totuși, înainte de a-l amâna din nou pe ghinionistul Ene, că l-am cunoscut chiar la Buzău, în urmă cu 12 ani, când a avut loc o întâlnire de pomină a „generației” , întâlnire care a beneficiat de șansa de a intra deopotrivă în istoria literaturii și-n documentele Securității. Am ajuns acolo cu Adriana Babeți și cu Vighi. În fiecare clipă survenea ceva minunat și năucitor: ba Nedelciu, Iova ori Cușnarencu citeau câte un articol programatic, ba ARTELUL ieșean (compus, dacă nu mă înșel, din Sorin Antohi, Dan Petrescu, Gheorghe Pruteanu și încă cineva) lua în răspăr, deodată, tematica și metodul realismului socialist, ba un tip cu față tânără, dar cu părul complet alb (Gheorghe Crăciun) își lansa cartea de debut, de-abia apărută.

Deci l-am revăzut anul trecut pe Gheorghe Ene, tot năsos, tot serios; cu acel prilej, în mare taină, mi-a dăruit cărțulia lui, despre care habar n-aveam că există. Surpriză: un volum de rondeluri. Uimirea se menține și după lectură, chiar dacă, așa cum recunoaște autorul, „în multe texte apar inso-litări în manieră… textualistă”. Pentru astăzi, o strofă din Rondelul preșeregelui: „Ce mult ne-ar trebui un preșerege/ Și-n dreapta lui un aprig panvizir!/ L-am depăși în toate pe Kim Ir/ Și toți s-ar minuna de-a noastră lege”.

De ce n-o mai lungesc cu Ene? Să fie din pricină că în seara asta Televiziunea centrală i-a dedicat o emisiune lui Dorin Teodorescu, cântărețul de operă și de operetă, și că astfel mi s-au declanșat amintiri legate de aceeași patimă a grupusculelor literare?

Așadar, iată-mă, în postură de caracudă (suntem în anul 1964), între cei ce se îndreaptă cu autobuzele spre Petroșani (peste 30 de ani, Ene va scrie: „Nu știi să ții în mână decât bâta./Idei exprimi doar cât exprimă ea”.), deci trecem cu autobuzul prin Lipova copilăriei mele, Vighi, născut aici, are numai opt ani, de-abia a învățat să scrie și să citească, în autobuz formații și cercuri ale Casei Studenților din Timișoara, în dulce devălmășie, politehnistul Dorin Teodorescu cântă bucăți la modă lansate de Torriani, Tino Rossi, Lanza, (repauzații) Vasile Crețu și I. I. Popa debordează de viață, Damian Ureche dă o probă de virilitate frecându-se de o fată-băț, de două ori mai lungă decât el, vom ajunge în curând în cetatea cărbunelui, unde vedetele noastre la întâlnirea cu cenaclul studenților de la Mine se vor numi Cornel Ungureanu, Marcel Turcu, Eugen Bunaru, Aurel Turcuș, gazdele contraponderând timid prin fiul lui Mihai Novicov în postură de mare critic și printr-un băiat cu ochi speriați, autor al poemului Femeia cu ciorapii roșii. Dar supremul succes îi va aparține după-amiază sus-pomenitului Dorin Teodorescu, sala intră în imperiul vocii lui, degetele unei liceene mi se topesc în palmă.

Fluxul stupid al memoriei nu mai poate fi stopat, iată un drum de noapte spre cabana Căsoaia, sub incidența lanternelor, bizar duh combinatoriu al organizatorilor, care i-au alăturat pe cenacliștii de la Pavel Dan celor de la cercul de turism, iarăși discuția lui Vasile Crețu cu I. I. Popa, silueta lui Marcel Turcu, a lui Bunaru, de data asta și Șerban Foarță, să nu ne rupem capul sau picioarele pe coclauri… „Mâine dimineață, când vom ține ședința de cenaclu…” (Bunaru) „Fii, domnule, serios, aici în vârful muntelui?” (Foarță).

A doua zi, I.I. Popa îmi va face o poză, cea mai bună din câte am. Am căutat-o degeaba toată duminica. 

                                                                                                                                                „Orizont”, nr.1/1995

 

Viorel Marineasa - Despre Banat, în registrul normal
Editura Modus P.H.
Reşiţa, 2009

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank