BANATerra - o posibila enciclopedie a Banatului  -  Realizare: Asociatia Proiectul Rastko Romania - Timisoara
[ index ][ lăcașe de cult ][ sinagogi]

Sinagoga din CaransebesSinagoga din Caransebeș - Sinagoga  sau templul izraelit - se află situat în intersecția nou botezată a „Eroilor”, lângă Banca Comercială Română. A fost edificată în anul 1893 într-un stil ce lasă privitorului sentimentul de arta îmbinată cu bun gust. Momentul în care lăcașul de cult mozaic a fost construit se pare că a fost unul în care comunitatea evreiască a ajuns la un nivel financiar ce permitea construcția unui templu de o asemenea valoare estetică. 

Din păcate nu avem date exacte despre istoria și statistica acestei comunități în Caransebeș. 

În anul 1492 evreii  au fost izgoniți din Spania și după această dată s-au împrăștiat peste tot în Europa, astfel că după mai bine de un secol și jumătate ei sunt atestați istoric și în Banat1. În ceea ce privește Caransebeșul este cert că în anul 1819 a fost înregistrat în oraș un număr de 50 de persoane, număr ce a sporit lent pe măsura trecerii anilor, ajungând în jur de 70 în jurul anului 1870, așadar avem de a face cu o populație evreiască destul de constantă numeric din pricina administrației militare existente până în 1871 – anul desființării Regimentului de graniță bănățean. Mai târziu, în perioada interbelică numărul acestor locuitori a crescut la 400, pentru ca după cel de-al 

Doilea Război Mondial să scadă la doar câteva zeci de suflete, iar în prezent au mai rămas în jur de 20 de persoane. Evreii au fost în general bine văzuți în oraș, ei ocupându-se nu doar de comerț – cum s-ar fi concluzionat în prip㠖 ci din rândul lor s-au remarcat medici, juriști, profesori și cetățeni de alte profesiuni, iubiți pentru atenția, corectitudinea și spiritul de serviabilitate pe care l-au manifestat în activitatea lor față de concitadini. 

Primul rabin al comunității izraelite a fost Dr. Horowitz, ales în anul 1906, fiind urmat în funcție în 1914 până prin 1925 de către Dr. Ernest Deutsch. După terminarea războiului, poziția de lider al comunității a fost ocupată de Dr. Taubes, apoi de Dr. Schulsohn. Începând cu anii 1970 comunitatea nu a mai avut un rabin propriu, fiind păstorită prin oficierea slujbelor la ocazii mai importante de rabinul șef al Timișoarei, Dr. Ernest Neumann. În prezent, situația este aceeași, comunitatea izraelită din localitate neavând un rabin propriu datorită  numărului mic de enoriași. 

În ultimii ani, în sinagogă au loc sporadic concerte de orgă, însă nimeni nu face nimic pentru conservarea acestei clădiri, ea degradându-se vizibil pe zi ce trece.

Text și foto: René Demeter

All content copyright 2006 Proiectul Rastko Romania. All rights reserved.