BANATerra - o posibila enciclopedie a Banatului  -  Realizare: Asociatia Proiectul Rastko Romania - Timisoara
[ index ][ lăcașe de cult ][ biserici ortodoxe românești ]

Caransebes - Biserica Sf Ioan BotezatorulBiserica ortodoxă română Sf. Ioan Botezătorul - Caransebeș - este situată pe str. Muntele Mic nr. 40, în cimitirul ortodox. Acest loc se afla pe amplasamentul fostei „opere de corn” a cetății de odinioară, demolată după anul 1700. Edificiul stă în apropierea imediată a locului unei foste biserici din lemn care deservea cimitirul.

A fost construită în stil baroc vienez din piatră și cărămidă în jurul anului 1780 din donațiile enoriașilor ortodocși, fiind sfințită în 11 mai 1781[1] de episcopul Caransebeșului și Vârșețului Vichentie Popovici. Zugrăvirea s-a făcut ceva mai târziu, în 1787, in stil neobizantin de către doi zugravi și un ucenic, toți cunoscuți doar după prenumele Ion. Pardoseala bisericii este din piatră combinată cu mozaic. A fost prevăzută cu trei clopote turnate în Timișoara la 1790 și  1791 și, respectiv, în Graz la 1796.

În timpul incursiunii turcești din 1788 biserica a suferit grave stricăciuni ale zugrăvelii și altarului întrucât se pare[2] că trupele turcești au folosit biserica drept reședință de campanie în timpul operațiunilor militare. Lucrările de reparare și renovare s-au terminat în 18 oct. 1808, cheltuielile fiind acoperite de către comerciantul local Manoilă Stancovici și soția acestuia, Marta, după cum aflăm aceste lucruri dintr-o inscripție din lăcașul sfânt.

În 1855 turnul s-a acoperit cu tablă de cupru și învelitoarea s-a înlocuit cu tinichea. O nouă reparație capitală s-a făcut bisericii în 1927 cu sprijinul arhitectului Ioan Precop și a fiului acestuia. Biserica s-a rezugrăvit pe exterior și s-a refăcut șarpanta și învelitoarea turnului de către dulgherul Dimitrie Călțun. De asemenea, în anul 1960 picturile și zugrăveala bisericii au fost reîmprospătate de către pictorul Petru Lazăr și de către meșterii zugravi Dimitrie Călina și Nicolae Ambruș, iar învelitoarea de tablă a fost și ea înlocuită.

Actualul mitropolit al Banatului, dr. N.Corneanu, și-a adus contribuția in mod direct la bunăstarea acestui lăcaș de cult  prin donare în 1963 a antimisului bisericii, pe care l-a și sfințit.

Biserica este necropola ierarhilor caransebeșeni ai bisericii ortodoxe române, aici fiind îngropat spre veșnică odihnă Ioan Popasu (1808-1889), primul episcop ortodox al eparhiei Caransebeșului pe care a slujit-o cu sârg între 1865 și 1889.

[1] A.Ghidiu, I.Bălan – „Monografia orașului Caransebeș”, Caransebeș, 1909, reeditată Ed. Mirton, Timișoara, 2000,  pag. 32

[2] Idem, notă de subsol la pag. 33
 

Materiale trimise de: René Demeter

All content copyright 2006 Proiectul Rastko Romania. All rights reserved.