Lăcașe de cult [ back ]

Mănăstiri și schituri ortodoxe românești - Mănăstirea Călugăra
Manastirea CalugaraMănăstire ortodoxă română. (http://www.calugara.ro/)
Situată la 5 km est de localitatea Ciclova Montană, pe Valea Călugărului, la poalele Muntelui Rol.

- Se știa din vorbele bătrânilor că la Ciclova Montană, în fiecare an, în Duminica lăsatului de brânză, veneau doi  călugări de la mănăstirea Ciobeni de lângă Vărădia. Unul se adăpostea într-o peșteră de sub stânca pe care a fost  construită biserica romano-catolică, iar celălalt într-o peșteră aflată în inima unor codrii seculari  la poalele muntelui Rol.

- În ziua de 8 iunie 1830, cicloveanul Iancu Cârșovanul, în timp ce păștea caprele în desișul pădurii de sub muntele Rol, a auzit dintr-o peșteră cântări bisericești. Întorcânduse în sat, a povestit cele întâmplate unor consăteni. Iancu Cârșovanul, alături  de doi credincioși din Oravița, Mihai Nafir și Ilie Strâmbei, a cercetat aceste locuri și a găsit o peșteră  în care era o icoană a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul în brațe, obiecte bisericești și osemintele unui călugăr. La aflarea veștii, mai mulți credincioși din Ciclova, Oravița și din satele apropiate au început pelerinajul în Valea Călugărului, atârnând cruci și icoane în copaci. Acestea erau deseori pictate de pictorul orăvițan Mihail Popovici.

Manastirea Calugara- În timpul pelerinajului din ziua de 8 iulie 1858, cântările sfinte s-au auzit atât de bine din interiorul peșterii încât credincioșii prezenți, printre care se afla și absolventul de teologie Alexie Nedici din Ciclova Montană, au ascultat în genunchi această minune sfântă. Minunea l-a determinat pe tânărul teolog Alexie Nedici să intre în cinul monahal. Se călugărește cu îngăduința episcopului Emilian Kengelaț.

- În noaptea de 10 iunie 1859, în prezența preotului George Popovici din Ciclova, a teologului Alexie Nedici și a unei mulțimi de credincioși, peșterea a fost sfințită.

- Alexie Nedici, pornește în ziua de 16 februarie1860  prin satele din împrejurimi să adune bani pentru zidirea unei mănăstiri lângă peșteră.

- Astfel în ziua de 16 mai 1860, din donațiile obținute de la credincioși se începe construcția lăcașului de cult, care este finalizată în ziua de 1octombrie 1861. 

Manastirea Calugara- Mănăstirea Călugăra a fost sfințită de episcopul Emilian Kengelaț din Vârșeț. Are hramul Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie).

- În anul 1862, s-au construit chiliile mănăstiri.

- În anul 1942, biserica este renovată după planul arhitectului Dimitrie Boitor din Oravița. Interiorul e pictat în stil bizantin de pictorul Nicolae Cotorla. Iconostasul a fost sculptat de  Aurel Cotorla. Astfel renovată, biserica a fost sfințită în data de 3 octombrie 1943 de episcopul Caransebeșului, Veniamin Nistor.

- În anul 2000, cu binecuvântarea episcopului Caransebeșului, Prea Sfinția Sa Dr.Laurențiu Streza, s-a restaurat din nou biserica.

- În biserică sunt păstrate și moaștele călugărului descoperite în peșteră.
 
 
 

Manastirea Calugara - curte
Manastirea Calugara - clopotnita
Manastirea Calugara - clopote
Manastirea Calugara - interior
Manastirea Calugara - interior
Manastirea Calugara - moaste
Manastirea Calugara - interior
Manastirea Calugara - interior
Manastirea Calugara - interior
Manastirea Calugara - interior
Text și foto: Molnár Géza
_________________________________________________________________________

topCopyright © 2006- Proiectul Rastko Romania. All rights reserved.