BANATerra - o posibila enciclopedie a Banatului  -  Realizare: Asociatia Proiectul Rastko Romania - Timisoara
[ index ][ lăcașe de cult ][ biserici evanghelice]

Caransebes - biserica evanghelicaBiserica evanghelică din Caransebeș - C.A.[1]  – se află situată la intersecția străzilor 1 Decembrie 1918 (fostă Țiglăriei) cu Dr. C-tin Popasu. Biserica este construită în stil neoclasic cu un singură turlă, prevăzută cu clopot. Interiorul bisericii este simplu, specific cultului evanghelic, pictura din altar Îl reprezintă pe Iisus Christos pe Muntele Măslinilor – pictură pe care o regăsim și în alte biserici ale acestei confesiuni.

Locașul de cult a fost inaugurat la 14 iulie 1912, după ce în urmă cu doi ani a început acțiunea de construire a bisericii pe terenul donat de Maria Müller, soția farmacistului Philipp Jakob Müller, inspector bisericesc al comunității[2]. După moartea acestuia din 1910, frâiele operațiunii au fost preluate de fratele acestuia Karl Theodor Müller, care în urma unei munci asidue a reușit edificarea bisericii. Banii necesari pentru întreaga lucrare au fost strânși din donații ale enoriașilor, a altor cetățeni de diferite confesiuni atât din oraș cât și din alte localități, în urma deosebitei munci de voluntariat a presbiterului Josef  Hoff și a membrelor de frunte a comunității evanghelice, Renée Demeter și Melitta Gudschmied, ambele născ. Müller.

Biserica a fost dotată inițial cu trei clopote: mare, mijlociu și mic, donate respectiv de Béla Domby, Karl Twerasser și Fritz Zobel împreună cu preotul Michael Reiser. Încă în timpul Primului Război Mondial clopotul mare și cel mic au fost topite pentru recuperarea metalului.

Proiectul bisericii și organizarea lucrărilor de specialitate au fost realizate pro bono de arhitectul Ludwig Stempel, care, printre altele, a construit și binecunoscutul palat Korongy din localitate.

Până la construirea bisericii, credincioșii evanghelici își țineau serviciile religioase într-una din sălile vechii școli care exista încă din vremea graniței și care se afla în clădirea mănăstirii franciscane. Această sală se afla în singura clădire din partea dinspre oraș a desființatei mănăstiri. După construirea noii scoli, în 1898-1899 (actualul Liceu Pedagogic), slujbele se țineau în sala de muzică în care se afla și un amvon care a fost ulterior mutat în clădirea actualei biserici. Drept altar era folosită catedra sălii iar obiectele de cult erau ținute într-o ladă din materialul căreia a fost realizat mai târziu biroul sacristiei nou construitei biserici. Ca decorațiune, în sala de muzică se afla o pictură a Domnului Iisus pe cruce.

În partea stângă a bisericii, cu acces din curtea casei parohiale se află sacristia, construită cu zid comun cu cel al lăcașului de cult. În partea din spate a bisericii este locuința crâsnicului și anexele aferente, biserica și casa parohială având acces la o curte generoasă folosită parțial ca grădină de zarzavat. Aleea ce duce în curte este pavată cu cărămidă plină, flancată de flori și arbuști de bucsus.

În anul 1928 s-au început lucrările de construcție la casa parohială, pe un alt lot de teren donat bisericii tot de Maria Müller. În noiembrie 1931 casa a fost terminată și dată în folosința preotului Josef Kaden, un prețuit și iubit păstor al comunității.

După 1982, comunitatea a fost păstorită de preoți din Lugoj și, respectiv, din Oțelul Roșu iar  casa parohială a fost închiriată ca locuință, aceasta găzduind între 1986 - 2001 și familia autorului. În zilele noastre, datorită numărului mic de credincioși evanghelici care să se îngrijească material de biserică, edificiul a fost dat în folosință comună Bisericii Ortodoxe Române, aici oficiindu-se acum serviciile religioase ale ambelor comunități.

[1] Biserica Evanghelică C.A. (Confesiunea Augustană) face parte din familia cultelor protestante, alături de bisericile reformată (calvină), anglicană, unitariană, ș.a. (n.a.)

[2] Edgar Müller, „Betrachtungen zur Geschichte meiner Heimatstadt Caransebes“, manuscris, Caransebeș, mai 1975
 
 

Materiale trimise de: René Demeter

All content copyright 2006 Proiectul Rastko Romania. All rights reserved.