Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Incondeierea oualor de Paste

Anul acesta a fost prima data cand am avut curajul sa incerc incodeierea oualor cu ceara de albine, asa cum facea bunica mea, Dumnezeu sa o ierte. Un procedeu stravechi si foarte laborios, nu am putut sa nu ma gandesc, in timp ce migaleam la ele, ce dumnezeiasca rabdare avea bunica mea, care decora la fiecare Paste cate 60 de oua prin aceasta maniera. Motivele pe care le-am ales sunt cele pe care mi le amintesc din copilarie, asa cum le-am vaut la ea: "calea ratacita", "cupa", "coada de randunica", si "porumbelul", in plus simbolul contemporan al iepurasului.

Se aleg oua cu coaja alba care se fierb:

Se topeste ceara de albine si se amesteca cu praf de carbune de lemn. Ceara trebuie mentinuta in permanenta calda, eu am asezat vasul cu ceara (cam pretentios spus "vas", de fapt e o conserva) intr-o tigaie veche, cu fundul mai gros, sub care am mentinut flacara aprinsa, data pe minim:

In lipsa instrumentului traditional pe care il folosea bunica, am improvizat si eu cum am putut, adica mi-am sacrficat o pensula pentru tusul de pleoape (pe care oricum nu o foloseam). Cu aceasta pensula, inmuiata in ceara fierbinte, am inceput decorarea oualor:

Ideea e de a acoperi cu ceara acele spatii care se doreste sa ramana albe - adica linii ce separa oul in "meridiane" si conturul figurilor:

Se introduc ouale in vopseaua cea mai deschisa - galbena - care trebuie sa fie calda, dar nu fierbinte - pentru ca s-ar topi ceara:

Dupa ce se usuca bine vopseaua, se acopera cu ceara ceea ce se doreste sa ramana galben:

Se introduc ouale in vopseaua rosie:

Dupa uscarea completa se acopera cu ceara acele spatii care se doreste sa ramana colorate in rosu si se scufunda ouale in ultima vopsea, de culoare inchisa (albastru sau verde):

Dupa completa uscare a vopselei, se trece la dezvaluirea a ceea ce este dedesubt, prin infierbantarea unei carpe de bumbac pe o plita (eu am presat-o in aceeasi tigaie incinsa) si stergerea, cu grija, a cojii oualor:

Coaja li se unge cu ulei si se ciocnesc cu mila si parere de rau, parca, dupa atata munca, in ziua de Paste. Cristos a inviat!

Imagine aleatoare

Ficătari, sigiliul localităţii

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4169 articole

Display Pagerank