Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Iedu, Liliana - Casele bantuite ale Timisoarei, intre legenda si folclor

Timisoara, oras vechi, cu o istorie tumultoasa, nu putea fi ocolita de legendele urbane care-ti dau fiori. Multe dintre batranele case din centrul vechi poarta povara unor intamplari controversate, unele chiar de groaza, care au nascut povesti infioratoare despre zgomote ciudate ori stafii care ar bantui locurile. Timisorenii mai in varsta le istorisesc cu teama, iar specialistii, mai neincrezatori, aduc argumente care ar explica, poate, fenomenele neobisnuite.

Fantomele celor care au pierit in puscaria din centrul Timisoarei

In plin centrul Timisoarei, legendele vorbesc de aparitia fantomelor in cladirea aflata intre Dicasterial si Hotelul Continental. Istoricul Ioan Hategan povesteste ca "in trecut aici functionau un tribunal si o inchisoare, iar peste drum, acolo unde acum este sediul Petrom, era o casa de tortura. S-au pastrat cateva procese verbale de tortura, iar in subsolurile Alcomului era celula condamnatilor la moarte. Fiind inchisoare pana prin anii '70, legenda spune ca cei care au murit in temnita s-au intors sa isi viziteze locul de detentie... Totodata, cei morti la o varsta frageda de ciuma, malarie sau holera, s-au intors in locul in care au trait. Ca intoarcerile au fost mai pasnice sau mai galagioase, nu se stie cu siguranta", sustine cunoscutul istoric.

"Inca din a doua jumatate a seculului al XVIII-lea existau documente despre strigoi si vampiri in Banat. Strigoii au avut parte de o moarte violenta si nu se pot desparti de casa. De obicei apar ca naluci noaptea, trantesc usa, daca aceasta nu este inchisa, rastoarna obiecte. In acelasi timp, cainii incep sa latre. In comunitatile satesti sunt foarte multe superstitii legate de strigoi. Obiceiul era ca oamenii din sat, impreuna cu preotul, deshumau cadavrul considerat strigoi si ii infigeau acestuia tepusa in piept. Uneori mortul deshumat era gasit asezat cu fata in jos, in sicriu, semna ca a avut parte de o moarte violenta si a incercat sa iasa din mormant"

 

Stafia din Piata Libertatii

In folclor au ramas si povestirile despre o alta stafie care ar fi bantuit cladirea din Piata Libertatii, colt cu strada Ungureanu. Oamenii auzeau din cand in cand zgomote si unii chiar sustineau ca o silueta putea fi zarita adeseori pe la ferestre.  Locatarii mai batrani se feresc sa vorbeasca despre fantoma care le-a dat de furca in urma cu ani. Se tem ca nu si-ar mai putea vinde apartamentele, asta desi "ciudatenia" e demult istorie. "Imi amintesc despre un vecin care a locuit aici si care a gasit in pivnita un craniu. Au fost aici de la Politie, de la ziare, a fost multa lume. Dar aici a fost o biserica, in trecut. E posibil ca in jurul bisericii sa fi fost un cimitir. De aceea foarta multa lume se fereste sa bea apa din fantana de pe strada Alba Iulia, pentru ca acolo era candva cimitir", ne-a spus Dumitru Stefanescu, locatar in imobilul cu pricina.

Intr-adevar, aici, in vechime se gasea o Biserica Franciscana, dar de foarte multa vreme in loc s-a ridicat imobilul cu locuinte. "In fosta biserica, in cripta, erau inmormantate mai multe personalitati ale orasului, inclusiv fosta iubita a compozitorului Beethoven. Cand biserica a fost daramata, osemintele au fost asezate, la gramada, in Capela Cimitirului romano –catolic de pe Calea Lipovei. In pivnita cladirii a fost gasit un craniu in urma cu cativa ani. Fie in zona era un vechi cimitir otoman, fie in jurul Bisericii Franciscane era un mic cimitir. Probabil ca osemintele nu s-au descoperit odata cu daramarea cladirii. Cel care a descoperit craniul, sustinea ca a auzit fel de fel de zgomote ciudate in casa. Omul povestea ca, ascultand acele zgomote a fost ghidat inspre pivnita unde a gasit craniul", vine sa intareasca povestea Ioan Hategan.

 

Strigoii s-au plimbat pe bulevardul Loga

Tot in buricul targului, pe bulevardul Loga, se vorbeste de aparitii ciudate de-a lungul timpului. Este vorba de cladirea care adaposteste Liceul Pedagogic. Candva, in acea zona era ridicat un adapost pentru cei care se imbolnaveau de ciuma. Oamenii erau adunati si tratati acolo, dar foarte multi si-au si gasit sfarsitul in acel stabiliment. Istorisirile localnicilor vorbesc despre faptul ca sufletele ratacite ale celor care s-au stins in acel loc s-au mai intors, spune istoricul Ioan Hategan.

 

Ororile din Castelul Huniade

Nici cea mai batrana cladire din Timisoara, castelul Huniade, n-a scapat de pe agenda fantomelor. "Prin anii 1480 – 1490 aici locuia Pavel Chinezu, un comite de Timis care obisnuia sa ii inchida pe otomani in pivnitele castelului. De asemenea, obisnuia sa infometeze porcii, apoi arunca otomanii ca mancare la porci sau ii taia in bucati si ii dadea tot ca hrana celorlalti turci. Pe altii ii cosea in piei de bivoli si ii arunca in Canalul Bega. Aceste metode au fost preluate de la Vlad Tepes. Unii dintre otomanii morti in chinuri s-au intors sa bantuie locul. In anul 1492, Pavel Chinezu a facut un atac de apoplexie, l-a sloguit (in grai popular). Sa fi fost razbunarea otomanilor carora le-a luat viata?", se intreaba zambind istoricul timisorean.Suflete ratacite pe Eugeniu de Savoya

Din legendele urbane desprindem o alta despre doua stafii care ar fi bantuit un imobil care in vechime a adapostit unul dintre cele mai vechi hanuri din Timisoara. Este vorba de o cladire de pe strada Vasile Alecsandri colt cu Eugeniu de Savoya. Acolo, intr-o camera, si-ar fi dat sufletul primarul german al Timisoarei Peter Solderer, acum aproape 300 de ani, iar intr-o alta incapere a murit un rabin. Sunt mai multe istorioare care vorbesc despre faptul ca spiritele celor doi s-au intors mai apoi sa bantuie locul, povesteste Ioan Hategan.

Biserica fantomelor

Asupra acestor legende s-a aplecat cu multa curiozitate si Otilia Hedesan, decan la facultatea de Litere din Universitatea de Vest Timisoara. Profesorul universitar ne vorbeste despre Biserica Piarista aflata pe strada Craiului, colt cu Parcul Central. Otilia Hedesan spune ca aceasta mai era cunoscuta in vechime drept biserica cu stafii, intrucat CV-ul cladirii este presarat cu mai multe fenomene stranii de care putini batrani timisoreni isi mai aduc aminte. 

Macelaria bantuita

Un alt loc in care s-au petrecut lucruri ciudate este in Calea Sagului, unde o casa batrana a fost transformata in abator. 
"Prin anul 2001, mai multi studenti de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport au povestit despre o casa de pe Calea Sagului care fusese cumparata pentru a fi transformata in macelarie. Acolo functiona un abator privat. Familia de macelari nu putea sa doarma noaptea in liniste. Era vorba despre o poveste distincta a animalelor sacrificate acolo si a unei persoane care murise in acea casa", ne-a spus profesorul universitar Otilia Hedesan.

"Numarul de case bantuite sau al povestilor pe aceasta tema nu este foarte mare. Cand avem astfel de povesti sunt inconsistente din punct de vedere narativ. Nu avem o comunitate urbana care sa teasa in jurul ei povesti urbane. Cele mai multe povesti cu fantome se intalnesc in case, in casele vechi, in general. Povestile trimit la oameni care au locuit acolo si care au murit in urma unei crime sau incest. De asemenea, povestile trimit la oameni care practica magia, dar genul acela de magie cu ritual, nu magia practicata prin mica publicitate", a adaugat Otilia Hedesan.

Biserica blestemata

O poveste bizara se refera la Biserica de lemn care se poate vizita acum la Muzeul Satului Banatean. Aceasta a fost construita in anul 1746, in satul Remetea Lunca si purta hramul Sfintilor Mihail si Gavril. La un moment dat, biserica a fost mutata in satul Topla de langa Manastiur. Oamenii din Remetea Lunca au blestemat biserica spunand ca daca ei nu au avut parte de biserica, asa sa nu aiba parte de ea nici locuitorii din Topla. Odata mutat biserica in satul Topla, aceasta a trecut prin mai multe evenimente nefericite. Mai intai a luat foc, apoi i s-a prabusit altarul, din senin, iar pe langa toate acestea, satul s-a imprastiat. In anul 1987 biserica a fost mutata la Timisoara, in muzeu, iar in acel moment, in satul Topla mai traiau doar patru suflete. La ideea mitropolitului Nicolae, biserica a primit un hram nou pentru a scapa de blestem, iar acum poarta hramul Nasterea Maicii Domnului. Cu toate acestea, in anul 1998, in timpul unei furtuni, vantul a prabusit un copac peste biserica,  insa altarul a ramas in picioare. Resturile arborelui prabusit a fost transformat in troita.

Preotii se feresc sa vorbeasca despre aceste intamplari si spun ca oamenii nu trebuie sa se teama, ci doar sa-si intareasca credinta in Dumnezeu. Crestinii ar trebui sa-si binecuvanteze casele si sa ii cheme sa le sfinteasca din cand in cand pentru ca doar asa vor avea parte de liniste si bucurie in camin.   

"Oamenii apeleaza la preot pentru a binecuvanta casa sau atunci cand construiesc o locuinta noua pentru ca doresc ca acest loc sa fie binecuvantat. Sunt o serie de rugaciuni specifice. Treaba preotului este sa tempereze oamenii vizavi de aceste aspecte. Rolul nostru este de a-i invata pe oameni sa tina aproape de credinta in Dumnezeu", ne-a spus parintele Zaharia Peres de la Mitropolia Banatului.

 

Sursa: www.agenda.ro

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank