Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Graur - Stumus vulgaris

Grăuraşul are răspândire pe tot cuprinsul ţării, mai cu seamă în regiunile joase cu arbori scorburoşi. Coloritul este negru cu pete deschise la penele spatelui şi cu răsfrângeri verzi şi violacee pe cap şi piept. Vara petele deschise devin mai estompate. Cuibăreşte în scorburi dar şi în găuri de ziduri, stâlpi de beton sau sub ţiglele acoperişurilor.

Vara este insectivor vânând în aer şi pe sol însă toamna şi iarna consumă fructele neculese, ca de pildă strugurii uitaţi în vii.

La timpul căderii frunzelor, apoi pe vremea zăpezii se adună în grupuri mari hoinărind în căutare de hrană. În Timişoara poate fi văzut sau auzit vara, în parcurile cu copaci bătrâni, stând pe stâlpii de beton în al căror interior rotund îşi construieşte vatra, pe sârmele de telegraf ori războindu-se, din când în când, cu vreo coţofană prădalnică ajunsă mult prea aproape de cuibul său.

Are o gamă variată de sunete printre care multe sunt imitaţii ale glasului altor păsări, reproduce tot atât de bine întregi fraze cantabile din melodiile devenite şlagăre, mai greu răcnetele şi ritmul anti-melosului modern la modă.

 

Foto: Lucian Pârvulescu

 

Sursa: Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

 

Imagine aleatoare

Lugojel - sigiliul localității

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank