Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Ghinea, Cristian - Preşedintele Uniunii Scriitorilor, exmatriculat!

Scriitorul Nicolae Breban, cunoscut disident al regimului comunist şi fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, are amintiri nu tocmai plăcute legate de Liceul Coriolan Brediceanu din Lugoj. Elev fiind, el a fost exmatriculat de aici în anul 1950, fiind considerat “element provocator” şi duşman tipic de clasă. Tatăl lui Nicolae Breban a fost preot, dar şi funcţionar-casier la Episcopia Greco-Catolică din Lugoj, sub episcopatul PSS Ioan Bălan, episcopul arestat în 1948 de regimul stalinist care interzisese cultul greco-catolic. În plus, el deţinea o moară şi o presă de ulei, ceea ce îl plasa în categoria “exploatatorilor”.

În aceste condiţii, lui Nicolae Breban i s-a pus condiţia că, dacă vrea să-şi termine studiile, să muncescă la fabrica de Calapoade, ceea ce a şi făcut, timp de două luni. Chiar dacă ulterior Ministerul Învăţământului a revocat hotărârea, permiţându-i să dea examenul de final de an, Nicolae Breban s-a mutat la Oradea, unde trăia Aurel Breban, fratele tatălui, funcţionar la CFR. Aici, tânărul Nicolae s-a înscris la Liceul Emanoil Gojdu, lucrând în paralel şi ca funcţionar la o întreprindere de pe lângă sfatul popular.

Scriitorul de mai târziu a evocat acest episod neplăcut din viaţa sa în primul său roman, Francisca (1963), cu transpunerile literare de rigoare. De altfel, pe tot parcursul romanului, există elemente din atmosfera lugojeană.

Fost redactor şef la “România literară”, Nicoale Breban a intrat în dizgraţia Elenei Ceauşescu după ce ecranizarea romanului său “Animale bolnave”, despre o crimă abominabilă comisă la Nădrag, a produs o vie emoţie la Festivalul de la Cannes din 1971. Filmul s-a numit “Printre colinele verzi” şi a apucat să fie prezentat şi la cinematograful “Capitol” (pe atunci “23 August”) din Lugoj, înainte de a fi scos definitiv de pe ecrane.

Din volumul “Intra muros” – reportaje - Editura Anthropos Timişoara, 2006

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank