Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Gaiţa - Garrulus glandarius

Gaiţa este de fapt o cioară şi anume „cioara vopsită" despre care vorbeşte românul într-un anumit context, pornind de la cele două realităţi comune păsării: coloritul şi capacitatea de a induce în eroare prin imitarea sunetului vreunei alte păsări sau mamifer. Este o zburătoare comună la noi tot timpul anului, de la câmpie la munte, prezentă deopotrivă în păduri sau în apropierea locuinţelor omeneşti. Penele de pe spate şi piept sunt nuanţate cafeniu-roşcat, mai întunecate pe spate mai limpezi pe piept. De la colţul pliscului pleacă două dungi negre, negre sunt şi treimile de început ale aripilor, penele cozii fiind în întregime negre. Bărbia şi târtiţa sunt albe. La încheietura aripii apare o maculă albastră, dungată, formată din pene mici, trofeu râvnit şi pus de vânători la pălărie. Penele de pe cap ridicate, trădează starea de agitaţie a păsării. Cuibul şi-l construieşte din rămurele în copaci mari, la înălţime, de obicei alături de trunchi sau la bifurcarea unei crengi mai groase.

Pasăre omnivoră, mănâncă aproape orice, de la fructe până la alimente abandonate, alteori devastează cuiburi de păsări. Consumator înverşunat de ghindă, îşi face provizii pentru iarnă, ascunzând (îngropând) sute, dacă nu mii, de ghinde în pământ, având totodată şi o perfectă memorie a locului ascunzişurilor. Cum într-o iarnă nu consumă întreaga provizie, din restul ghindelor îngropate răsar primăvara stejari tineri. Răspândirea pădurilor de stejar în Europa după ultima glaciaţiune se vrea aşadar opera acestei specii. Nu este de mirare, zicem, că al doilea nume dat gaiţei este cel de ghindar.

Pasăre precaută, comună în oraş, este totuşi greu de observat. De obicei poate fi văzută când hoinăreşte în căutarea hranei, zburând de la un copac la altul.

 

Foto: Iosif Szabo

 

Sursa: Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

 

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank