BANATerra - o posibila enciclopedie a Banatului  -  Realizare: Asociatia Proiectul Rastko Romania - Timisoara
ELBA
[ index ][ industrie ]

ELBAELBA (DURA - întreprindere electrotehnică și tehnică Barta & Co.; Rudolf Kissling și Fiul; Electrobanat)

ELBA la 85 de ANI *
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte - o poveste scurtă pentru oameni mari, re-scrisă cu alte întâmplări, alte personaje

Nu vom veni cu „A fost odată....”. Nu vrem nici să facem o monografie a firmei, nu avem nici pretenția de a redacta un tratat tehnologic. 
Vrem să evocăm, pe scurt, pentru cei care știu mai puțin, pentru cei care au uitat, pentru cei care știu, dar le pică bine să re-memoreze, crâmpeie din istoria ELBA.
Convinși fiind că sunteți curioși și nerăbdători să aflați cum o vom face, v-aș invita să facem o paralelă între vârsta unui om și cea a unei firme. Pentru un om, 85 ani  reprezintă o vârstă a înțelepciunii, a acumulării unei experiente de viață pe care încercă să o transmită generațiilor mai tinere și de cele mai multe ori, o vârstă a împlinirii existeței sale. 
Pentru o firmă, 85 de ani reprezintă în egală măsură o vârstă a maturității, dar și a eternei tinereți, confirmată de gradul ei de dezvoltare, de nivelul tehnologic, de gama de produse, chiar de succesul în piață.
După un parcurs prin trei regimuri economice diferite, printre conjuncturi mai mult sau mai puțin favorabile, ELBA se poate mândri că, astăzi este un jucător de succes pe piață, un lider în domeniul iluminatului. Că este o echipă armonizată ce păstrează un spirit novator și coerent, format de-a lungul anilor și care este principalul ingredient al succesului său.
Să recapitulăm, pe scurt, principalele momente care au pus bazele, mai apoi au consolidat și au condus la agregarea firmei ELBA de azi.
Vechea cladireÎn anul 1921, la Timișoara ia ființă prima firmă românească în domeniul fabricației de corpuri de iluminat din România, sub denumirea “DURA - întreprindere electrotehnică și tehnică Barta & Co.” 
Curând, în 1923, ia naștere o altă firmă, al cărei viitor o va apropia de ELBA.  Este vorba de firma “Rudolf Kissling și Fiul” care mai apoi, în 1925 se va transforma în LUMINA ? Fabrica Română de Candelabre și Mărfuri Metalice SA. 
Vine și momentul anului 1930 când, în plină criză economică, se produce comasarea celor două firme menționate anterior, sub denumirea de “Uzinele Dura “,.
Anul naționalizării, 1948, produce o efervescență în industria locală. Firme cu profil de activitate se vor grupa. Astfel, firmele Galvani, Aga - Lux, Framex, se alătură Uzinelor Dura contribuind la apariția unei noi entități ce va purta de acum înainte denumirea “ELECTROBANAT”.
InteriorToate aceste transformări au fost determinate de condiții obiective – criza economică, război, evoluție tehnologică, dezvoltarea și sofisticarea cerințelor pieței, și multe altele, care ar putea face obiectul unei teze de doctorat.
Ceea ce dorim noi să rețineți este că noua firmă ELECTROBANAT își începe evoluția modernă, urmând o traiectorie de continue dezvoltări, facilitate de condițiile momentului.
Apare o lărgire a gamei sortimentale prin introducerea în fabricație a corpurilor de iluminat pentru autovehicule (1951-1954). 
Ia avânt fabricarea de produse ce utilizează masele plastice, ceea ce determină apariția atelierului de sculărie și, implicit, creșterea numărului de angajați ai firmei.
Deși sub lozinci socialist-comuniste, concepte universale ca sistematizarea și organizarea producției, a muncii, necesitatea de modernizare a tehnologiilor, se fac prezente în activitatea cotidiană a ELECTROBANAT.
Noutatea anilor ’60, la început, a fost asimilarea fabricaței de corpuri de iluminat  fluorescent, dar și a altor produse de iluminat industrial, feroviar sau naval.
Veți spune – cei mai sceptici – că, dacă nu vorbim  cu cifre, nu afirmăm nimic. Iată și cifre! 
Vechea fabricaUrmare a modernizărilor tehnologice, a diversificării gamei sortimentale a produselor, a utilizării de noi materiale, în 1980, producția anului 1948 se realiza doar în 6 ore!
În timp, marca EL-BA a Electrobanat se afirmă cu tărie pe piața românescă, dar câștigă și clienți de peste hotare.
Firma se dezvoltă și sub aspectul facilităților de producție, construindu-se noi hale în perimentrul adiacent străzii D. Bolintineanu, și crește la rangul de întreprindere de grad „unu”, ajungând la peste 5000 de angajați. 
Dincolo de sloganuri, de politică, de interesele militare ale marilor puteri, au fost întotdeauna oamenii din ELBA, dinamismul și puterea lor creativă. 
Muncitori, specialiști sau conducători au vrut să facă mai bine, mai repede, mai mult. Au învățat unii de la alții, s-au învățat unii pe alții, au învățat unii alături de ceilalți să facă bine, să fie corecți, să se respecte, să fie uniți!
Această solidaritate umană a ieșit tumultuos în evidență în Decembrie 1989, când pentru a-și apăra colegii, angajații EL-BA au protestat împotriva opresiunii și au declanșat – primii - greva generală, care în zilele următoare a condus la căderea regimului totalitarist.
Vechea fabricaSoarele roșu al zilelor lui Decembrie ’89 avea să răsară purtând alături de mesajul libertății, un alt mesaj, legat de perioada de tranziție ce avea să vină.
Deși anul 1990 găsea, sub noua denumire ELBA, o firmă relaltiv solidă, cu experiență și tradiție în tehnica iluminatului, cu un grup de specialiștii bine formați în domeniu, perspectiva nu era câtuși de puțin roz. 

Trebuia ca ELBA, un  nume de referință pentru industria electrotehnică românească, să intre în de loc confortabilul culoar al tranziției.

O etapă de frământări, de schimbări pe care cei mai mulți ni le aducem bine aminte, pentru că le-am trăit intens. O etapă ce poate fi caracterizată cel mai bine de zicala „Ce nu te ucide, te călește”.

Vechea fabricaȘi ELBA a ieșit mai călită, mai tânără, mai înfloritoare. O firmă privatizată în 1995, cu capital integral privat, unde angajații și foștii angajați, pensionarii ELBA, se regăsesc în rândul acționarilor, cu posibilitatea de a participa la procesul decizional pe termen lung.
Datorită diversității de produse existente  în fabricație, a laboratoarelor, atelierelor de proiectare din dotare, ELBA a fost din totdeauna de mare folos universităților tehnice de profil din țară, reprezentând o bază importantă pentru formarea de ingineri și specialiști în tehnici de iluminat.
Prestigiul câștigat ne-a obligat tot timpul la perseverență, dinamism, fidelitate față de clienți, parteneriate bazate pe încredere și respect, produse fiabile cu un raport calitate-preț foarte bun. 
Performanțele ELBA obținute prin muncă și seriozitate i-au asigurat un renume internațional, produsele și serviciile sale fiind apreciate pe piețele atât de pretențioase din Europa occidentală.
O firmă cu o orientare certă spre satisfacerea exigențelor clienților, ale pieței, spre eficiență, spre parteneriate, spre calitate, ELBA este în prezent, o firmă modernă, cu un număr de peste 1000 de angajați și o cifră de afaceri în 2005 de 27,5 milioane de euro. 

Numai în 2005 au fost investiți în tehnologii de fabricație și modernizare a clădirilor 4,7 milioane euro, în 2006 estimându-se investiții de 3,7 milioane de euro. Materializând acest program coerent, ELBA este în prezent unul dintre puținii furnizori autohtoni de gradul I pentru Dacia – Renault, asigurând producerea principalelor elemente de iluminat ce echipează modeul LOGAN.
Calitatea produselor și serviciilor oferite de ELBA este asigurată prin implementarea Sistemului de Management al Calității certificat conform ISO 9001-2000 cu TUV Sud-Deutschland din Germania și pentru producția auto conform  ISO/TS 16949 : 2002. Grijulie fată de schibări și tendințe, ELBA a înțeles importanța unei producții curate, ecologice, Așa se face că a inițiat demersurile de certificare a Sistemului Integrat Calitate-Mediu conform standardului SREN ISO 14001: 2005. 
Vom implementa Managementul de Mediu care are ca scop utilizarea responsabilă a resurselor economice și umane astfel încât mediul să fie protejat și îmbunătățit.

O firmă cu o orientare certă spre satisfacerea exigențelor clienților, ale pieței, spre eficiență, spre parteneriate, spre calitate, ELBA este în măsură să ofere clienților produse și servicii structurate în câteva mari capitole: 

- Corpuri de iluminat 
- fluorescente, pentru amenajări interioare, exterioare, ornamentale, pentru iluminat industrial, medii cu pericol de explozie, iluminat de siguranță, semafoare.

- Corpuri de iluminat auto 
- lămpi și faruri auto pentru prima echipare și piața pieselor de schimb

- Matrițe, scule și dispozitive 
- pentru prelucrări mecanice, a materialelor plastice, pentru uz intern și la cererea clienților

- Proiectare și  execuție diverse repere metalice și masă plastică 

- Proiectare și execuție, modernizare și întreținere sisteme de iluminat  interior, exterior și stradal .

Prin activitatea ce o desfășoară, ELBA asigură iluminatul pentru toate domeniile de activitate: industrial, comercial, public, casnic, pentru terenuri de sport, etc. realizând în același timp „sisteme de iluminat la cheie” pentru toate domeniile. 

Sistemele de iluminat marca „ELBA”, simbol al calității în domeniul iluminatului, comportă o eficiență energetică foarte bună, prin utilizarea de produse ce poartă amprenta progresului obținut pe parcursul anilor în tehnica de iluminat și a unor componente extrem de fiabile. 

Proiectele propuse sunt realizate gratuit cu participarea persoanelor autorizate de CNRI -Comitetul Național Român de Iluminat afiliat la CIE – Comisia Internațională de Iluminat, asigurându-se inclusiv asistența tehnică de specialitate în perioada de garanție și post garanție. 

ELBA asigură și asistența necesară și echipamentele de ultimă generație pentru efectuarea măsurărilor luminotehnice.

Venind în sprijinul comunității, cu trimitere spre criza energetică și nevoia de reducere a costurilor, ELBA propune clienților săi “Sisteme de iluminat inteligente”, ce duc la reduceri considerabile de costuri.

Sistemele de iluminat stradal și rutier în diverse orase  - Arad, Timișoara, Cluj, Bistrița, Suceava, Fălticeni, Siret, Sibiu, realizate de ELBA sunt mult apreciate de comunitățile care beneficiază de acestea. 

Din preocupările „de ultimă or㔠ale firmei ELBA nu putem omite: 
- extinderea gamei de produse noi, având surse cu LED-uri de mare intensitate luminoasă (corpuri de iluminat ambiental de interior aparente, suspendate, de siguranță, balizaj, proiectoare, ambiental, de exterior),
- noi sisteme și echipamente de semnalizare rutieră și dirijare a circulației
- sisteme de iluminat și monitorizare computerizată a spațiilor de parcare, 
- sisteme de control și comandă automată a consumului de energie electrică pentru iluminatul public,
- sisteme de iluminat „tipizate” pentru școli și licee, săli și terenuri de sport, etc. 

Dar firma nu ar fi întreagă și activitatea ELBA n-ar fi pe deplin realizată dacă nu ar exista partenerii săi, prin care produsele ajung la clienții din cele mai îndepărtate colțuri ale țării și în lume, 20% din producția ELBA fiind exportată cu succes în țări din Uniunea Europeană, Orientul Mijlociu, Croația, Serbia.

Dirijorul rețelei de reprezentanți autorizați care se regăsesc în toate marile orașe din țară este  reprezentanța comercială, ELBA-COM S.A. 

Și iată că am ajuns la finalul povestirii noastre, parcurgând așa cum am promis, file din trecutul și prezentul ELBA. 

Mulțumindu-vă pentru atenția de ne fi urmărit, celor ce ați avut răbdarea să ajungeți cu cititul până aici, mulțumind tuturor celor care s-au implicat mai mult, mai puțin, pentru ca să avem noi ce să consemnăm, vă urăm să ne vedem sănătoși la viitoarea aniversare. Să ne ajute Dumnezeu, să fim împreună și la cea de 100 de ani.... 

__________________________

* Broșură editată în 2006, cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la înființarea firmei.
 

All content copyright 2006 Proiectul Rastko Romania. All rights reserved.