Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Fazan - Phasiamis colchiais

Pasăre sedentară, fazanul a fost colonizat din Asia la începutul secolului al XVlI-lea pentru vânătoare. Este o pasăre mare care zboară rar iar atunci când se avântă, o face zgomotos şi pe distanţe scurte. Coloritul penajului variază foarte mult la cele două sexe dar şi între vârste cum şi între tenebros, formosan şi mongolic, trei rase întâlnite şi ele pe fondurile noastre de vânătoare. La forma nominată, masculul este viu colorat: capul ca şi gâtul sunt întunecat lucioase cu sclipiri metalice în puternic contrast cu gulerul alb; pieptul bronz- roşcat se îmbină armonios cu auriul-brun al aripilor. Două excrescenţe tegumentare de culoare roşie înconjoară ochii, formaţiuni care se măresc în perioada de reproducere şi câştigă totodată în strălucire. Penajul femelei este modest, şters, nuanţat castaniu, cu pete mai închise. Ambele sexe au coada foarte lungă. Cuibăreşte direct pe pământ. Poligam, masculul se împerechează cu mai multe femele fără a participa la îngrijirea puilor.

Se hrăneşte cu grăunţe din vegetaţia ierboasă, râme, larve sau insecte uneori chiar şoareci, reptile sau amfibieni.

În Timişoara poate fi văzut pe unele terenuri intravilane mari cu vegetaţie ierboasă înaltă sau pe străzile şi grădinile noilor cartiere de la marginea oraşului.

 

Foto: Lucian Pârvulescu

 

Sursa: Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

 

Imagine aleatoare

Herendeşti, sigiliul localităţii (a)

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank