Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Expoziţie de costume populare româneşti din Banat

EXPOZIŢIE DE COSTUME POPULARE ROMÂNEŞTI DIN BANAT

Colecţia Laura Laurenţiu

Costum popular din zona Lugojului, cusut cu punct adaugat pe marchizet, cu cotranta tesuta din par de capra, pe o urzeala de fir metalic, firele de lana sunt colorate artizanal cu coloranti vegetali.

Detaliu al aceluiasi costum.

Chintus (laibar femeiesc) din zona Lugojului, din piele de miel tabacita, decorat cu broderii realizate cu fire subtiri de mesina (piele subtire) si de bumbac mercerizat.

Detaliu de spate al aceleiasi piese

Costum femeiesc din zona Lugojului, ciupagul si poalele sunt realizate din panza de bumbac tesuta in casa, brodata manual cu fire de matase colorata, cu model floral. Cotranta este din par de capra vopsit cu culori vegetale, tesute pe o urzeala de fir metalic.

Costum femeiesc din pusta Banatului, localitatea Giroc, ciupagul si poalele sunt realizate din marchizet decorat cu motive geometrice lucrate de mana cu punct adaugat, firul utilizat este un bumbac fin mercerizat de culoare neagra. Cotrantele sunt tesute in razboi, din fire de matase neagra, galbena, alba si fir metalic auriu.

Costum femeiesc din localitatea Duboz: ciupag si poale din marchizet, cu lucratura foarte fina cu fir negru in punct adaugat, cu umpluturi de matase alba si galbena. Intre randurile de motiv geometric colorat sunt realizate ajururi fine alb pe alb. Cotranta este tesuta din matase cu motive geometrice, tonurile sunt foarte elegante: bej, crem, alb, auriu.

Detaliu de spate al aceluiasi costum din Duboz, se distinge opregul din matase si ceapsa.

Costum femeies din Borlova, Caras-Severin, ciupagul si poalele sunt confectionate din panza tesuta in casa, cu broderie sparta, manuala, cu fire albe de matase, intr-un model bogat - combinatie de motive geometrice si florale. Cotrantele sunt din catifea (somot) visinie, cu broderii de matase.

Detaliu al costumului alaturat.

Costum femeiesc Turnu Ruieni, Caras-Severin, ciupag si poale confectionate din panza de casa cu broderii de matase neagra, gri, albastru, cotrantele sunt din catifea (somot) neagra cu broderii de matase galbena.

Detaliu al decorului unui costum femeiesc din localitatea timisana Chevereşu Mare: broderie cu fir de bumbac visiniu, fir metalic auriu si ajur fin alb pe marchizet alb.

Costumul a carei decoratie de pe ciupag am descris-o anterior - Chevereşu Mare, ciupag si poale de mrchizet, foarte fin lucrat, cu broderii in punct adaugat si ajur. Cotranta este tesuta in razboi din fire de matase visinie si alba.

Costum femeiesc din Duboz, confectionat din panza de casa cu broderie in cruciulite, cu motiv floral de violete, cotranta este din par de capra tesuta pe urzeala de fir metalic

Costum din Duboz, ciupagul si poalele din panza de bumbac, decorata cu motiv floral realizat cu fire colorate in motivul "cruciulite" Cotranta este din matase, tesuta in razboi, cu tonuri de galben, auriu, alb, cafeniu, roz, violet si albastru.

Costum din zona Lugoj, pe nuanta dominanta albastru. Ciupagul si poalele sun confectionate din marchizet si decorate cu broderie in punct adaugat cu fir albastru in doua nuante, galben si alb. Cotranta este din par de capra vopsit natural, tesut in razboi.

Detaliu al aceluiasi costum

Un alt detaliu, cu cotrânţă

Trei cotrante din par de capra colorat cu coloranti obtinuti artizanal, din vegetale, tesute in casa pe urzeala de fir metalic.

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank