Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Corcodel mic – Tachybaptus ruficollis

Corcodelul mic, corcodeluşul, corcodelul pitic sau -de-iarnă face parte din acea categorie de păsări de baltă care se scufundă înoată sub apă şi apar de sub oglinda noianelor, te miri unde, cu gând parcă ştrengar ivit dintr-o cimilitură cu final anevoios de prevăzut. Bănuind pericol în preajmă îşi urcă puii pe spinare cu care, ocrotiţi de ţiitura strânsă a aripilor, dispare în adâncuri spre a răsări în locuri lipsite de ochiul iscoditor al ameninţării.

Pitic în rândul corcodeilor ştiuţi în ţară şi poate fi uşor confundat de cei nepricepuţi cu un boboc. Coloritul diferă în funcţie de sezon, vara are obrajii, bărbia şi partea anterioară a gâtului maronii cu o pată galbenă ivită la colţurile gurii; iarna este brun-cenuşiu pe tot corpul, cu stropitura din cotul gurii slab vizibilă.
Pasăre strict dependentă de apă, se hrăneşte şi se reproduce aici, construindu-şi cuibul printre vegetaţia deasă de pe malul bălţilor, nu arareori în colonii, ba chiar alături de alte păsări de apă. Se hrăneşte în special cu peşti mici dar şi cu nevertebrate acvatice: scoici, melci, râme, larve de insecte.
Iarna majoritatea populaţiei migrează spre sudul Europei. Nu sunt puţine exemplarele care zăbovesc în timpul Brumarului şi-al Babei Dochia la noi, acolo unde nu îngheaţă apele, ocazie cu care poate fi văzut şi pe râul Bega.
Foto: Lucian Pârvulescu
 
__________________
 
Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

 

 

 

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank